Iza ograda na niškim bulevarima: Firmi iz Obreža 450.000 evra, konkurenti se bune

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jul.2023, 10:32

Iza ograda na niškim bulevarima: Firmi iz Obreža 450.000 evra, konkurenti se bune

Za postavljanje zaštitnih ograda u Blagoja Parovića, na Vizantijskom i Bulevaru Nemanjića u Nišu, prema zvaničnim i javno dostupnim podacima, firma Femil iz Obreža dobila je više od 450.000 evra. Zastupnici kompanije Model 5, odbijene na tenderu, tvrde da su uslovi bili takvi da je jedino mogla da ih ispuni upravo firma iz Opštine Varvarin, pa su podneli žalbu, dok su iz Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, koji je sprovodio javnu nabavku odbacili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << žalbu, uz obrazloženje da je neosnovana.

Montažna, dekorativna ograda, kako su je opisivali iz JKP "Parking servisa", krajem jula 2022. godine, prvobitno je postavljena na Bulevaru Nemanjića kod pijace "Boško Buha", te od početka "podelila" građane. Jedni su pozdravljali odluku da na razdelnom ostvru bude visoka ograda zbog čestog pretrčavanja pešaka, dok su drugi negodovali jer im se sviđa novi izgled, za koji je zaslužna firma Femil, koja je posao dobila na javnoj nabavci.

Ta firma je i nabavljala metalne ograde i za radova od kružnog toka u blizini Doma Zdravlja do početka Bulevara Nemanjića, kao i deo kod pijace na Trošarini. Godinu dana od prvih zaštitnih ograda, ogradu dobija i Vizantijski bulevar i dve nedelja kasnije Ulica Blagoja Parovića.

Dekorativna zaštitna ograda na Bulevaru Nemanjića; foto: JV / Ljubica Jocić Prvi okvirni sporazum koji je Femil iz Obreža zaključio sa Gradskom upravom za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Grada Niša podrazumevao je potpisivanje 3 ugovora. Vrednost prvog ugovora bila je 15.001.200, drugog 10.477.500, a poslednjeg 4.375.350 dinara. Pomenute vrednosti ugovora su bez uračunatog PDV-a, ugovori su, prema dokumentaciji, realizovani 13. oktobra 2022. godine, a posle tog datuma pojavile su se i ograde.

Dekorativna zaštitna ograda na Bulevaru Nemanjića; foto: JV / Ljubica Jocić Na javnoj nabavci učestvovala je i odbijena beogradska firma Model 5, koju je zastupala firma Tenderi iz Kragujevca. Nekadašnja veštakinja za privredni kriminal i direktorka firmeTenderi Jagoda Ratinac za Južne vesti objašnjava da je nakon realizacije tri ugovora, Grad Niš sklopio drugi okvirni sporazum sa firmom iz Obreža, koji je zaključen na 70 miliona dinara bez PDV-a. Nakon sklapanja drugog sporazuma, pojašnjava da je potpisan i novi ugovor čija je vrednost 21.840.000, dok sa PDV-om iznosi 26.208.000 dinara.

Mi smo bili uključeni u ovu javnu nabavku i znamo vrlo dobro šta se sve dešavalo. U obrazloženju koje su poslali ostalim firmama koje su se javile, pisalo je da nisu ispunili uslove, što nije istina, sve firme su ispunjavale uslove, jedna je zbog banalnih, tehničkih razloga odbijena. Ovo je sve uvod u nešto što je mnogo drastičnije. Naručilac (Grad Niš) je sporazum koji je zaključen na 19.999.999 dinara praktično povećao za 50%, što su zaokružili na 30 miliona dinara. Izmenama okvirnog sporazuma od 12. maja 2022. godine doneli su odluku o tom povećanju - započinje Ratinac.

Realizacijom ugovora, firma Femil je zaradila 53.506.050 dinara, pokazuju podaci. Kako je iz drugog okvirnog sporazuma zbirna vrednost 70 miliona dinara, a realizovan jedan ugovor čija je vrednost 21.840.000, Jagoda Ratinac ističe da je ostavljena mogućnost potpisivanja novih ugovora kojima firma iz Obreža dobila još 48.160.000 dinara, čime bi "dogurala" do zaključene vrednosti sporazuma.

Preusko definisanim uslovima reference, moje iskustvo mi govori da je napisana tako da odgovara tačno tehničkoj specifikaciji kompanije Femil. Date specifikacije podrazumevaju određene dimenzije i izgled ograda. Kako na osnovu prvog sporazuma, sada realizuje predmet nabavke koji glasi “Unapređenje bezbednosti saobraćajne infrastrukture sa stanovišta pešaka” - predmet nabavke ne može biti unapređenje bezbednosti, već mogu biti zaštitne ograde i ostali materijali koji su potrebni - istakla je Jagoda Ratinac.

Firma Femil iz Obreža postoji od 13. aprila 2005. godine. Direktor je Milan Radosavljević, koji je i zakonski zastupnik Sportskog udruženja "SK Femil - Obrež", koji je registrovan 17. februara 2022. godine, a statutom izabrana sportska disciplina Udruženja su - leteće mete.

Dekorativna zaštitna ograda na Bulevaru Nemanjića; foto: JV / Ljubica Jocić Nakon prve žalbe koju je beogradska firma uputila Republičkoj komisiji za zaštitu prava javne nabavke, iz Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Grada Niša odgovorili su da zamenom teza, formalizacijom i izvođenjem zaključka van konteksta suštine stručne ocene ponuda, kao i paušalnim navodima pokušavaju da načine zabunu u "jasnoj pravnoj stvari".

Zaštitna ograda, Bulevar Nemanjića u Nišu; foto: JV / Ljubica Jocić Prema rečima Jagode Ratinac, usledila je nova žalba, koju je ista komisija usvojila kao osnovanu i obavezala Grad Niš i Gradsku upravu za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove da firmi Model 5 nadoknadi troškove postupka zaštite prava u iznosu od 120.000 dinara.

Počeli radovi u Ulici Blagoja Parovića na postavljanju ograde; foto: JV / N. Đ. Iz Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove nisu dostavili odgovore novinarima Južnih vesti do objavljivanja teksta, koji su poslali Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, kojima su tražili kopije zaključenih ugovora sa pripadajućim tehničkim specifikacijama, kao i obrasce struktura cena i primopredajni zapisnik po svakom ugovoru.

Takođe, novinari su tražili i kopije faktura primljenih po ovim ugovorima sa izveštajima o plaćanjima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.