Istražuje bazičnu medicinu

Izvor: Blic, 30.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražuje bazičnu medicinu

Dane Krtinić

NIŠ - U indeksu Daneta Krtinića, studenta četvrte godine Medicinskog fakulteta u Nišu, nalaze se sve same desetke. Ovaj budući lekar nije zainteresovan da specijalizira neku hiruršku granu, već želi da se bavi istraživanjima u okviru bazične medicine.



Već je učestvovao na brojnim studentskim kongresima u našoj zemlji, ali i inostranstvu. Prošle godine je bio u Moskvi, a ove jeseni bi trebalo da putuje u Berlin na Međunarodni kongres >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << studenata medicine. - Interesuje me mikrobiologija, patologija, molekularna medicina. Voleo bih da se bavim istraživanjima. Zato ću odmah nakon osnovnih upisati doktorske studije. Na svim kongresima i konferencijama učestvujem sa autorskim ili koautorskim radovima. Osim što se mnogo nauči na kongresima, lepo je i druženje. Svake večeri se družimo sa kolegama. Prošle godine sam bio u Moskvi i bilo je odlično. Da bih otišao na taj kongres dobio sam novčanu pomoć

Lična karta

Student: Dane Krtinić

Mesto: Niš

Fakultet: Medicinski

Prosek ocena: 10

Godina studija: Četvrta

Medicinskog fakulteta, opštine Medijana, Ministarstva nauke, ali sam i sam morao da snosim deo troškova. Za Berlin mi treba oko 800 evra, nadam se da će mi opet izaći u susret. Mesečno primam 12.000 dinara stipendiju od Fonda za mlade naučnike - priča Dane. Ovaj odličan student medicine je već dve godine i demonstrator mlađim kolegama na predmetima anatomija i mikrobiologija. - Nemam mnogo slobodnog vremena jer moram redovno da pohađam predavanja i vežbe, imam obaveze i kao demonstrator. Tu je i priprema radova za kongrese. Aprila meseca će biti održan 50. kongres studenata medicine u Lepenskom viru. Pripremam autorski rad iz mikrobiologije, a sa kolegama radim dva rada iz patologije i dva rada iz interne medicine. Član sam Glavnog odbora Centra za naučno istraživački rad studenata Medicinskog fakulteta - kaže budući istraživač. Dane, kroz smeh dodaje, da ipak nađe vremena i za druženje sa prijateljima. Od sedme godine se druži sa Majom i Radošem, ali tu su i Maša, Aleksandar, Jelena" Odlaze u kafiće u takozvanoj Silikonskoj dolini, u Kazandžijskom sokačetu ili u parkiću na Bulevaru. - Idem i u diskoteke „Studio” i „Spark”. Redovni smo posetioci žurki u klubu „Oranž”, svakog drugog utorka kad ih organizuju kolege sa medicine. Iako imam mnogo obaveza, nađem vremena i za opuštanje. Nemam vremena za sport, mada moram da priznam da sam malo i lenj. Volim da se veselim, igrao sam folklor tri godine. Punoletstvo sam proslavio u restoranu „Stadion”, bilo je 60 ljudi. Prošle godine sam rođendansku žurku slavio u klubu „Azuro”, uz živu muziku. Bilo je super, baš smo se proveselili jer sam pozvao 50 mojih prijatelja i kolega. Baš volim da igram - kaže Dane. Budući lekar priča da voli da ode i u Šabac, u kome je rođen i u kome i sada živi njegov otac Aleksa Krtinić. Dane živi sa majkom Slavicom Mijalković u Nišu. - I u Šapcu imam drugarice iz detinjstva sa kojima se družim. To su sestre Milica i Jelena. Bio sam u decembru u Šapcu da posetim baku Radmilu. Volim da odem u moj rodni grad - veli Dane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.