Istorijski dokumentarac niškog reditelja na festivalu u Stokholmu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Dec.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski dokumentarac niškog reditelja na festivalu u Stokholmu

Dokumentarni film Kraljevski top – istorija srpske krune, niškog reditelja Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, biće prikazan u zvaničnoj selekciji sedmog po redu BaNeFF doc.short festivala u Stokholmu.

Kako objašnjavaju, radi se o festivalu posvećenom novom balkanskom filmu na kojem će biti prikazana i ostvarenja iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije, Grčke, Poljske i Ukrajine. Film će biti prikazan drugog festivalskog dana - 20. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u bioskopskoj sali ABF u švedskoj prestonici.

Film, prema rečima autora, govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka.

Snimljen je povodom 200 godina od Karađorđeve smrti - navodi reditelj.

Pričajući o istoriji krune kralja Petra Prvog Karađorđevića, ovo ostvarenje, dodaje reditelj Velimir Stojanović, objašnjava značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.

Kraljevski top je, navodi, do sada prikazan u više od 50 gradova Srbije, kao i u Temišvaru, Sarajevu i Rijeci. Nagrađen je prvom nagradom na festivalu Zlatna buklija u Velikoj plani 2017, kao i nagradom publike na Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru.

Stojanović dodaje i da će gosti ovogodišnjeg BaNeFF doc.short biti reditelji Olha Lazebnik iz Ukrajine, čiji film govori o bombardovanju SRJ 1999, kao i kolege iz Srbije Aleksandar Reljić sa filmom Unuk i Miloš Škundrić sa filmom Dugo putovanje u rat.

Inače, reditelj filma je poznati niški dokumentarista, iza koga stoje takođe nagrađivana dokumentarna ostvarenja Mi plačemo iza tamnih naočara iz 2012. godine i Vojna pravna služba kroz istoriju iz 2014.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.