Ispovesti radnika o uslovima u fabrikama i radničke pelene na izložbi u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jun.2023, 13:13

Ispovesti radnika o uslovima u fabrikama i radničke pelene na izložbi u Nišu

Video-rad Nikole Markovića (Ne)zvanična verzija sadrži anonimne ispovesti radnika o uslovima rada u fabrikama, a u sklopu nje je napravljena i postavka Uputstvo za upotrebu, a biće predstavljen i ekskluzivni model radničke pelene za odrasle "Prol et". Sve ovo će će biti prikazano na izložbi od utorak, 6. juna u niškoj galeriji Art 55.

Ta vrsta ljudskih prava, izgleda, nikog preterano ne zanima, tvrdi autor; foto: Nikola Marković Organizatori postavke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << navode da će na izložbi biti prikazni poznati problemi o kojima se ne govori, te navode da autor Nikola Marković kao najdrastičniji primer dehumanizacije uzima “preporuku” da radnici, kako ne bi gubili dragoceno vreme za proizvodnju čestim odlascima u toalet, nose pelene za odrasle.

Prividno izlazeći u susret zahtevima eksploatatora, želeći da javno dostupnim učini ono o čemu radnici isključivo nezvanično govore, Marković je brendirao ekskluzivni model radničke pelene za odrasle „Prol et“. Pelene su dizajnirane u ‘unisex’ varijanti, s priloženim uputstvom za upotrebu u situaciji „Dok radnici mogu da stoje“ kao i verziji „Kad radnici ne mogu više da stoje“, štampanim, uz srpski i na kineski, korejski, ruski, italijanski, turski i nemački jezik, kao službenim jezicima zemalja iz kojih dolaze strani investitori - navode organizatori.

"Za razliku od drugih ljudski prava, ne finansira projektno" foto: Nikola Marković Nikola Marković kaže da ciklus radova Uputstvo za upotrebu u fokus stavlja pitanja iz domena “(z)gaženog dostojanstva”, kako ličnog, tako i kolektivnog, pa i nacionalnog.

Autor takođe naglašava da autentičnim izjavama radnika, video rad nastoji da locira, specifikuje i objasni okolnosti koje su odredile i uslovile.

Radnik je ovde u stvari samo šraf. Besplatni i lako zamenljivi deo proizvodnje, koji je dobar samo dok radi bez greške. Gazdi je žalije kada mu crkne mašina, nego kada pogine radnik. Radnika besplatno zameni drugim, a nova mašina ga košta - navode radnici u videu.

Naglašenom grotesknošću navedenih prizora, organizatori navode da se autor obraća samim radnicima, njihovim poslodavcima ali i široj društvenoj zajednici koja „gleda svoja posla”.

Postavka je ironična, u nekim segmentima čak se primećuje i cinični idealizam. Iskreno, pripremajući poslednjih godinu dana ovu postavku, primećujem dosta rezervisan stav po pitanju ove teme, svega nekoliko ljudi iz struke je to podržalo. S obzirom na tematiku i način na koji je postavka uređena, očekujem da će biti ignorisana, ali to je bila moja potreba da uradim nešto na ovu temu - navodi Nikola Marković.

Video animacija koja će biti na izložbi; foto: Nikola Marković Kao prilično usamljen primer bavljenja ovom temom, u zemlji gde kultura pamćenja u sebi po pravilu sadrži i element katastrofe zaborava i svest o tome kako snove o jednakosti, slobodi, solidarnosti, bratstvu ovde danas malo ko sanja, kažu organizatori i dodaju da izložbu Uputstvo za upotrebu umetnika Nikole Markovića možemo posmatrati, i kao svojevrstan apel i poziv na dostojanstvo.

Video animacija - pelene za odrasle kao ljuljaška; foto: Nikola Marković Markovićev projekat sastoji se iz serije od 20 slika, rađenih u tehnici akrilik na platnu, kao i iz serije crteža, rađenih u tehnici ugljen i pastel na papiru. Integralni deo ovih slika i crteža predstavlja i prateći tekst, koji se lepi direktno na zid. Ceo projekat uključuje još i objekat, instalaciju, video rad i video animaciju.

Postavka će u Nišu biti dostupna posetiocima do utorka, 20. juna, dok će u avgustu biti izložena u Leskovcu i potom u Novom Sadu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.