Interaktivna izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Sremcu

Izvor: RadioCity.rs, 09.Nov.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interaktivna izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Sremcu

„Kada uđete u neko odeljenje škole i zapitate đake da li je neko od njih potomak učesnika Prvog svetskog rata, javi se dvoje ili troje učenika. Kada ih zamolite da se o tome raspitaju kod kuće, već na sledećem času vidite da je ponegde čak i više od pola odeljenja imalo pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.“ Ovako započinje priču o toku rada na velikoj izložbi, već postavljenoj u holovima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, njena autorka, profesorica istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Vera Dujaković.

„Izložba ima 20 tema. U istraživanju i kreiranju izložbe radilo je 15 učenika trećeg razreda matematičkog smera, kao i članovi istorijske sekcije. Sa radom smo počeli prošle školske godine i rezultat je sada pred nama. To su veoma inventivni radovi, u koje je uložen veliki trud i energija“, kaže Vera Dujaković.
Učenici su uživali u kreiranju izložbe od početnih koraka, koji su podrazumevali istraživački rad.

„Odlično smo sarađivali, vredno radili, podelili zadatke prema interesovanjima. Odgovorno smo pristupili radu, proveravali sve činjenice. Ovo je veoma zanimljiv projektni rad i što je interaktivniji rad, bolje se uči. Uživao sam, svi smo uživali prikupljajući podatke i osmišljavajući izložbu. Radio sam na prikupljanju zanimljivosti i ono što je meni najupečatljivije i što će mi sigurno ostati u sećanju jeste podatak da je najmlađi učesnik srpske vojske u Prvom svetskom ratu osmogodišnji dečak. Pronašli smo i fotografiju dečaka sa puškom u ruci, a ima još mnogo zanimljivih činjenica“, rekao nam je Mihajlo Vučković, učenik trećeg razreda, koji je učestvovao u kreiranju izložbe.

Između ostalog, na panoima se mogu čitati imena učenika Prve niške gimnazije, potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu, a poseban deo posvećen je učenicima i profesorima koji su u Velikom ratu učestvovali.

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 9. novembra u 14 i 30. Izložba će trajati dva meseca, odnosno do kraja kalendarske godine, a postavljena je u holovima u prizemlju školske zgrade.
  

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Obeležavanje 140 godina rada Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”

Izvor: Megafon.co, 09.Nov.2018

Program povodom obeležavanja godišnjice – 140 godina postojanja i rada Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” trajaće od 19. do 23. novembra. Pre početka planiranog programa, u gimnaziji je u petak, 9. novembra, otvorena izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Rad...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.