Instant rukovodioci na belom hlebu

Izvor: Politika, 16.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Instant rukovodioci na belom hlebu

Pre četiri godine, razrešeni direktori niških javnih preduzeća i ustanova raspoređivani su za savetnike, vladajuće stranke su u upravljačke strukture delegirale svoje ljude, pa je nastao čitav ešelon rukovodilaca čija je jedina obaveza bila da dolaze na posao

Niš – Pre nekoliko dana saopštena je odluka Gradskog veća Niša da su imenovani vršioci dužnosti načelnika gradskih uprava, a uskoro se može očekivati raspisivanje konkursa za izbor stalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << načelnika. Po istom modelu, koji su utvrdile stranke novoformirane niške vlasti, očekuje se podela i čelnih funkcija u upravnim odborima, ali i direktorskih fotelja u više od 30 gradskih firmi.

Predstojeći proces izbora novih predsednika UO i direktora u Nišu obeležen je ovih dana velikim „kadroviranjem" u DS, SPS i G17 plus. Lokalna samouprava ubuduće će biti zadužena za organizaciju i funkcionisanje ustanova primarnog zdravstva (što je do sada bilo u ingerenciji republike) i najavljeno je usvajanje novih statuta Doma zdravlja, Hitne pomoći, Studentske poliklinike, Antituberkuloznog dispanzera, Apotekarske ustanove „Niš" i Medicine rada. Sve ostalo, potvrđeno je „Politici” u niškim strankama na vlasti, još uvek je u pripremi. Jedino je izvesno da u gradskim firmama koje na čelnim funkcijama već imaju direktore koji su kadrovi stranaka na vlasti neće biti promena do narednog proleća, dokle im traju mandati. U ostalim slučajevima slede promene po obrascu kakav je primenjen u gradskim upravama – prvo će biti postavljeni rukovodioci sa statusom vršilaca dužnosti, a potom će uslediti raspisivanje konkursa.

Čitav proces „kadroviranja" s neskrivenom napetošću prati stotinak pripadnika rukovodećih struktura u javnim niškim preduzećima, koji su pre četiri godine dobili do tada nepostojeća zvanja savetnika, pomoćnika ili zamenika.

U jesen 2004. i u proleće 2005. godine, kada su imenovana i postavljana sadašnja rukovodstva u gradskim ustanovama i preduzećima u Nišu, odlučeno je da dotadašnji direktori ne budu otpuštani iz preduzeća, da to ne bi bilo protumačeno kao „odmazda prema kadrovima stranaka koje su izgubile izbore". Većina tih rukovodilaca dobili su maglovito formulisana radna mesta savetnika. Tada je primenjen i jedinstven model zbrinjavanja pripadnika čak šest partija i stranaka koje su pre četiri godine podelile vlast – DSS, G17 plus, SPS, SPO, Nove Srbije i PS. Tako se i dogodilo da su, osim predsednika UO i direktora, u javnim preduzećima izmišljana funkcionerska mesta sa predstavnike svih ostalih stranaka, koji su zapošljavani kao pomoćnici ili zamenici direktora. Sve to je obrazloženo potrebom za „većom kontrolom rada i uvidom u poslovanje, koji su morale da ostvare sve stranke". A takva mesta su isključivo popunjavana po partijskom ključu, bez vođenja računa o stručnosti i kvalifikacijama.

Uoči izbora novih rukovodstava rečeno je da primena modela koji je praktikovan pre četiri godine sada nikome ne pada na pamet. Pre svega, iz ekonomskih razloga – nijedno javno preduzeće ili ustanova u Nišu nisu toliko bogati da plaćaju savetnike, zamenike i pomoćnike, čija je jedina obaveza u prethodnom periodu bila da dolaze na posao. Drugo, sada u vlasti participira dvostruko manji broj stranaka. I, treće, ali ne i najmanje važno, novoformirana vlast je proklamovala štednju na svakom koraku. Broj gradskih uprava već je smanjen sa 13 na devet, a ako je zaista odzvonilo rasipništvu, najlogičnije je najpre ukinuti funkcije koje su i izmišljene u bitno drugačijim okolnostima. Uostalom, oblasti u koje bi mogao da se preusmeri novac koji je izdvajan za dohotke „fantomskih" funkcionera u Nišu ima napretek.

Toma Todorović

[objavljeno: 17/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.