Inspekcija: Radimo po zakonu, kontrole ugostitelja najavljene ranije

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija: Radimo po zakonu, kontrole ugostitelja najavljene ranije

Povodom protesta niških ugostitelja zbog zatvaranja objekata od strane, kako su rekli, “bahate” inspekcije koja slobodno tumači propise, iz republičke Poreske uprave kažu da se kontrole obavljaju u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakonom o fiskalnim kasama.

Kontrole, ističu, sprovode u cilju povećanja fiskalne discipline i suzbijanja sive ekonomije, a njihova namera je, dodaju, da pre svega “deluju preventivno”.

Sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se primenjuju samo prema poreskim obveznicima za koje se utvrdi da ne poštuju poreske propise, dok oni koji poštuju propise nesmetano rade bez obzira na kontrole – saopštili su iz Poreske uprave.

Oni dodaju da su intenzivnije i oštrije kontrole poslovanja ugostiteljskih objekata u toku letnjih meseci najavili ranije, kao i da je to podrazumevalo angažovanje svih inspektora terenske kontrole, njihov rad van propisanog radnog vremena i vikendom, kao i pojačanu kontrolu u većim centrima i u turističkim mestima za vreme održavanja većih manifestacija.

Predmet kontrola je, osim evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, radno pravni status angažovanih radnika u kontrolisanim objektima, kontrola prometa robe kao i kontrola prenosa podataka iz kase putem GPRS-a – dodaju.

Iz Poreske su apelovali na ugostitelje da poštuju propise jer će to, navode, povećati opštu kulturu plaćanja poreza i smanjiti potrebu za kontrolama.

Podsećamo da juče oko 150 niških ugostitelja nije radilo u periodu od 8 do 16 sati u znak protesta zbog toga što inspekcija zatvara objekte zbog najsitnijih prekršaja, i to u vreme održavanja “Filmskih susreta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.