In memoriam: Biolog Novica Ranđelović

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jan.2023, 14:00

In memoriam: Biolog Novica Ranđelović

Istaknuti biolog, dugogodišnji profesor i jedan od osnivača Departmana za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, Novica Ranđelović, preminuo je u svojoj 86. godini života.

Novica Ranđelović rođen je 15. januara 1937. godine u celu Toplički Kočani, kod Doljevca. Školovao se u posleratnom periodu, i svojim radom i upornošću stekao je najviše naučne titule. Bio je biolog, dugogodišnji profesor mnogih fakulteta u zemlji, i jedan od osnivača Departmana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Bio je jedan je od najboljih poznavalaca biljnog sveta i biljnih zajednica jugoistočne Srbije, a po njemu je jedna vrsta iz porodice šafrana dobila ime. Njegova porodica kaže da će ostati upamćen po nesebičnom pomaganju drugima.

Pamtiće ga đaci, studenti i meštani sela Kočana, i opštine Doljevac, po nesebičnoj pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna - ističe njegova ćerka, Violeta Milosavljević.

Ranđelović je jedan od osnivača Južno-srpske botaničke škole, i pokretač simpozijuma o flori jugoistočne Srbije, koji je vrlo brzo poprimio međunarodni karakter.

Ostaće zapažen i njegov politički angažman, jer je u jednom mandatu bio predsednik opštine Doljevac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.