I u Nišu obeležen Dan borbe protiv nekažnjivosti napada i zločina nad novinarima

Izvor: RadioCity.rs, 02.Nov.2017, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Nišu obeležen Dan borbe protiv nekažnjivosti napada i zločina nad novinarima

Okupljanjem u pet minuta do 12 ispred zgrade Suda u Nišu, deljenjem letaka i razgovorom sa prolaznicima, grupa niških medija se pridružila obeležavanju međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada i zločina nad novinarima. U akciji su aktivno učestvovali i Odbor za ljudska prava, fondacija PONS, i drugi, sa željom da ukažu na poražavajuću statistiku napada na novinare u svetu a i kod nas koja nije doživela pravosudni ishod.
Na današnji dan podsećamo se i fatalnih ishoda >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << napada na novinare u Srbiji, Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, za čija ubistva još uvek nema presuda, iako su se desila pre dvadeset, osamnaest i sedamnaest godina. Ne treba zaboraviti ni kolege Đura Slavuja i Ranka Perenića, o čijoj se sudbini nakon otmice 1998. kod Orahovca već 19 godina ništa ne zna. Podsećamo se i novinara i pisca Aleksandra Simovića, otetog i ubijenog 1999., za čije ubistvo takođe nikada niko nije odgovarao.

Upozoravamo, međutim, i na činjenicu da je u poslednjih 5 godina broj evidentiranih napada, pritisaka i pretnji, u našoj zemlji, na novinare porastao čak tri puta.
Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je svoje članice da se priključe kampanji "Endimpunity", čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i da se javnosti predoče slučajevi teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni.
Kako UNESCO saopštava od 2005. u svetu je ubijeno 930 novinara a samo 10% počinilaca se suočilo sa pravdom. Kao dopunu neveseloj statistici IFJ je objavio da je samo od početka 2017. ubijeno ili poginulo 56 novinara a istrage tih ubistava u 90 posto slučajevima još traju.

2.novembar se kao Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, obeležava od 2014., od prve godišnjice ubistva dva francuska novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, ubijenih u Maliju.
City radio se priključuje obeležavanju ovog važnog datuma, iz najdubljeg uverenja da bez zaštićenih novinara nema slobodnih medija. A kada nema slobodnih medija, nema ni slobodnog društva.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.