I niški novinari obeležili Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Izvor: JužneVesti.com, 02.Nov.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I niški novinari obeležili Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Tačno u 5 do 12, nekoliko niških novinara i aktivista okupilo se ispred niškog Osnovnog suda kako bi skrenuli pažnju na sve procese i istrage koje se vode zbog pretnji ili napada na novinare, a koji nisu okončani do danas.

2. novembar se obeležava kao još jedan dan koji podseća na slobodu medija i novinara, a pored Niša obeležen je i u Beoradu i Novom Sadu.

Skup je simbolično počeo u 5 do 12, kako bi se i na taj način skrenula pažnja javnosti da je nekažnjivost >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zločina nad novinarima sve ozbiljniji problem koji se ne rešava.

Podaci organizacije UNESKO pokazuju da je u poslednjih 11 godina u svetu ubijeno 930 novinara, a da počinioci u 90 % slučajeva nisu kažnjeni. Novinari su sa svojih skupova upozorili da je nekažnjivost „princip“ i u Srbiji.

Mada država treba da bude ta koja će da kažnjava one koji prete i napadaju novinare, ona je nažalost proteklih godina štitila one koji su napadali novinare. Mi sada u Nišu imamo slučajeve da su ljudi koji su pretili smrću novinarima i bili pravosnažno osuđeni za to, ne samo abolirani nego nagrađeni time što su postali odbornici u Skupštini Grada, direktori javnih preduzeća ili članovi Gradskog veća - rekao je urednik internet portala Južne vesti Predrag Blagojević.

Novinari su prolaznicima delili letke sa statističkim podacima koji između ostalog pokazuju i da je samo od početka 2017. godine ubijeno 56 novinara, a 90% tih slučajeva nije rešeno.

Platforma za promociju zaštite i sigurnosti novinara Saveta Evrope beleži i 12 neistraženih ubistva novinara od 2015. godine na evropskom kontinentu, a najviše ih je u Rusiji.

Na Balkanu je situacija utoliko bolja što poslednje 3 godine nijedan novinar nije ubijen zbog posla kojim se bavi, ali je zato zabeleženo 380 pretnji i napada na novinare, kao i dva pokušaja ubistva u Hrvatskoj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.