I niški advokati protestvovali zbog kolege koji je uhapšen

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jan.2023, 17:40

I niški advokati protestvovali zbog kolege koji je uhapšen

Na desetine niških advokata u znak podrške, a pre svega zbog skretanja pažnje na kršenje zakona u slučaju hapšenja njihovog kolege iz Beograda, okupilo se danas ispred Palate pravde u Nišu. Oni navode da je novosadski Sud doneo nezakonitu poternicu koja narušava prava zagarantovana Ustavom i stvara pravnu nesigurnost.

Prošlog petka, 27. januara, uhapšen je beogradski advokat Čedomir Kokanović, po poternici koju je raspisao Osnovni sud u Novom Sadu, po privatnoj krivičnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tužbi koju je protiv njega zbog uvrede podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski i to je bio povod današnjeg okupljanja, jer je prema mišljenju niških advokata prekršen zakon i osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom.

Kolega iz Beograda je pošao u Advokatsku komoru Vojvodine kao branilac u disciplinskom postupku drugog kolege kada je uhapšen i lišen slobode po poternici koja je potpuno nezakonita. Protiv njega je predsednik AK Vojvodine podneo privatnu krivičnu tužbu za uvredu i to je delo koje se inače ne goni po službenoj dužnosti, te po Zakonu o krivičnom postupku je nemoguće da se odredi izdavanje poternice - rekla je advokatica Dragana Milutinović.

Skup ispred palate pravde; foto: JVIsiče da je glavni razlog okupljanja to što, kako kaže, nezakonitim postupanjem suda, svaki građanin protiv koga se podnosi privatna tužba može biti priveden po poternici i lišen slobode, što je suprotno svim zakonskim regulativama.

Delo za koje se kolega Kokanović tereti zaprećena je novčana kazna, a on je pritvoren, odnosno pritvor mu je zamenejn kućnim pritvorom sa elektronskim nadzorom. Ovo ne sme da se dešava, neko je uhapšen po poternici koja je izdata potpuno nezakonito i ovde se upravo radi o kršenju zakona od strane sudija i sudova, time ulazimo u pravnu nesigurnost - kaže Milutinović.

Iz Advokatske komore Beograd saopštili su da ne žele da se mešaju u osnovanost razloga za određivanje pritvora, ali izražavaju zabrinutost zbog činjenice da je naredba za izdavanje poternice izdata protivno odredbi člana 598 ZKP-a, jer se ista može izdati samo za dela koja se gone po službenoj dužnosti, a iz Niša poručuju da će dalji koraci advokata zavisiti od toka situacije sa njihovim kolegom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest niških advokata zbog pritvaranja beogradskog kolege Čedomira Kokanovića

Izvor: Danas, 30.Jan.2023

Nekoliko desetina advokata okupilo se danas ispred Palate pravde u Nišu protestujući zbog, kako su kazali, "protivzakonitog" izdavanja poternice u Novom Sadu za beogradskim advokatom Čedomirom Kokanovićem.

Nastavak na Danas...

Kokanoviću se sudi zbog uvreda a ne zbog mišljenja: Odgovor advokata Vladimira Beljanskog na saopštenje „Grupe 46“

Izvor: Danas, 31.Jan.2023, 16:40

Advokat Vladimir Beljanski reagovao je danas na sopštenje "Grupe 46" koja deluje u okviru Foruma za demokratiju i bezbednost a koje potpisuje gotovo 50 advokata u vezi sa slučajem nedavno privođenog advokata Čedomira Kokanovića. Protiv Kokanovića je zbog uvreda privatnu krivičnu tužbu podneo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.