I DSS protiv sistema javnog beležništva

Izvor: JužneVesti.com, 12.Nov.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I DSS protiv sistema javnog beležništva

U niškom odboru Demokratske stranke Srbije, koji se pridružio protestu advokata, kažu da je neophodna izmena Zakona o javnom beležništvu, jer je prema njihovom mišljenju, građanima uskraćen izbor.

Potpredsednik niškog odbora i diplomirani pravnik Saša Ilić rekao je da je novo korigovanje zakona neophodno, jer građani imaju pravo izbora ko će njima sačinjavati ugovore - advokati ili notari.

Novi sistem beležništva je doveo do toga da građani takse >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << plaćaju skuplje i doveo je do toga da je prihod u budžetu republike manji. Velika razlika se od nedostajućih prihoda sliva u džepove javnih beležnika - rekao je Ilić.

Ilić je izneo još jedan alarmantan podatak, sa kojim javnost do sada nije bila upoznata, a to je da bi od 1. marta svi građani trebalo da plaćaju 100 odsto beležničke tarife za ugovore koje do sada overavala Gradska uprava.

To je nedopustivo jer se odnosi na spise u vezi sa vojnim obavezama, socijalnom zaštitom, dečijim dodacima i zasnivanjem radnog odnosa - pojašnjava Ilić.

Podsetimo, advokati u celoj Srbiji protestuju od polovine septembra tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu.

Od kako su stupili u štrajk, advokati ne prisustvuju ročištima, pretresima, ne učestvuju u istražnim postupcima pred tužilaštvom i pretkrivičnim postupcima u policiji.

Zbog nepoštovanja obustave rada niška Advokatska komora je donela rešenje o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom za petoro advokata, a jedan od njih je i Boban Džunić koji je javno kritikovao obustavu rada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.