Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanost na delu u Nišu

Niš -- Posle 23 godine života na romskom groblju, Blagica Karadža preselila se u kuću. Građani i opština pomogli.

Iznajmljivanje kuće plaćaće niška opština Medijana. U kuću u dvorištu porodice Jovanović iz Niša ovih dana uselila se Blagica Karadža. Prvi put u životu ima krov nad glavom koji ne prokišnjava, ne boji se pacova i, najzad, ima kupatilo: "Sad se osećam mnogo dobro. Kako sam izdržala gore 23 godine u romskoj kapeli, nemam reči. Sad sam mnogo srećna", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Karadževa.

Blagica je sa četvoro dece živela na nekoliko metara od prvih grobova u kapeli, čiji je jedan deo korišćen za pripremu pokojnika za sahranu. Zbog loših uslova, najmlađi sin je u domu za nezbrinutu decu. Za nekoliko dana izaći će odatle.

"Sad će da izađe iz doma i ima gde da uči, gde da se okupa, gde da spava. Mislim, nema tih pacova, vlage. Da smo ostali u kapeli, dete ne bi došlo kući i on je rekao: 'Ja ne mogu da živim u kapeli.'"

Posle izveštavanja medija o životu Blagice Karadže, pomoć je najpre ponudila opština Medijana, koja će plaćati stanarinu i komunalne troškove narednu godinu dana.

U akciju su se uključile i druge gradske opštine, tako da je omogućeno Blagičinom starijem sinu da završi neki od zanata.

Kredenac, krevet i sto poklonio je Nišlija Zoran Pejčić. On u svojoj stolarskoj radionici okuplja nekoliko dece iz komšiluka i oni se bave popravkom starog nameštaja. Za Blagicu će spremiti jos neke elemente, a računaju da će u pomoć priteći i drugi.

Ono čega se Blagica i njena deca boje jeste šta će se dogoditi za godinu dana. Povratak u kapelu na groblju možda će biti jedino rešenje ukoliko u međuvremenu ne dobiju stan. Nade ima jer su stanovi solidarnosti ponovo počeli da se grade u Nišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.