Horor roman Zadušnice niškog pisca Dejana Ognjanovića u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jan.2024, 15:36

Horor roman "Zadušnice" niškog pisca Dejana Ognjanovića u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Među 12 romana koji ostaju u konkurenciji za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine je i horor Zadušnice niškog pisca Dejana Ognjanovića.

Od 188 romana primljenih na konkurs žiri je najpre objavio širi izbor, a danas i uži. Najuži izbor biće poznat za sedam dana, a u ponedeljak, 29. januara, oko podneva, biće saopšteno ime 70. dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade.

Svoju knjigu Ognjanović opisuje kao dinamičnu, sumornu i duhovitu u isto vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << priču koja pokazuje da je narod nekad živeo i da još uvek “živucka” i “mrducka”.

Jesenje zadušnice. Novembarsko jutro. Srbi na groblja nose ponude svojim mrtvima. Mrtvi ustaju iz grobova. Ali njima nije stalo do tih ponuda… Mrtvi ustaju iz mrtvačnica, sa stolova za obdukciju, iz sanduka, usred sahrana… Lelek za mrtvima pretvara se u lelek od mrtvih. Počinje haos. Ali haos je u Srbiji prirodno stanje – reči su kojima je najavljen roman Dejana Ognjanovića.

Radnja romana dešava se u Nišu, Niškoj banji i jednom obližnjem selu. Prikazuje slom ljudskih i društvenih vrednosti pod pritiskom vanrednog stanja.

Inače, roman Zadušnice je samizdat, a niškoj publici predstavljen je početkom decembra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.