Hoće li niška vlast čuti predloge građana pre izrade budžeta?

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2016, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li niška vlast čuti predloge građana pre izrade budžeta?

Iako rok za usvajanje budžeta Niša za 2017. godinu ističe za 2 nedelje, a nacrt je trebalo da bude završen do 1. novembra, još nije zakazana ni javna rasprava na kojoj bi građani, organizacije civilnog društva i odborničke grupe dali svoje predloge. 

Po Zakonu o budžetskom sistemu, plan prihoda i rashoda Grada za sledeću godinu trebalo bi da bude usvojen do 20. decembra.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur kazao je da se stručnjaci u Gradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << upravi uveliko bave budžetom i da planiranje ide po planu.

Ipak, on nije precizirao kada će se održati javna rasprava koja bi trebalo da prethodi usvajanju budžeta, ali je potvrdio da se sa usvajanjem budžeta neće kasniti.

Javna rasprava biće zakazana nakon utvrđivanja predloga odluke od strane Gradskog veća, a pre donošenja u Skupštini grada. Imaćemo javnu raspravu i mogućnost da odborničke grupe i odbornici amandmanima reaguju – kazao je Banđur.

Međutim, ukoliko javna rasprava bude organizovana pošto Gradsko veće usvoji predlog budžeta, građani neće moći da budu uključeni u odlučivanje na koji način se njihov novac troši, već će to biti omogućeno samo odborničkim grupama kroz amandmane.

Praksa u pojedninim evropskim zemljama je da nacrt budžeta bude istaknut na mnogim javnim mestima, kao i kutije u koje građani ubacuju pisane predloge o tome na koji način bi želeli da njihov novac bude utrošen.

Podsetimo da javna rasprava o budžetu Niša nije ni bila organizovana prethodnih godina, a predlog budžeta Niša je istaknut na zvaničnom sajtu Grada svega nekoliko dana pre usvajanja. Prošle godine je tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdio da je rasprava bila održana nekoliko sati pre sednice iako nije bilo zvaničnog obaveštenja ni na jednom gradskom sajtu niti u medijima o tome.

Zamenik gradonačelnika Banđur je rekao da ove godine javna rasprava neće biti organizovana u poslednji čas.

To što je bilo, to je prošlo – odgovorio je Banđur.

Podsetimo da je za ovu godinu 3 puta rađen rebalans budžeta koji je projektovan na 11,8 milijardi, a da je za prvih 9 meseci realizovan oko 45 odsto.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.