Hoće li biti rešen problem pasa lutalica u Nišu?

Izvor: RadioCity.rs, 18.Mar.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti rešen problem pasa lutalica u Nišu?

Grad je, uistinu, reagovao. Od juče su na potezu Starog groblja, a sugrađani tvrde i u ostalim delovima grada, radnici JKP Mediana, uz pomoć nekih sugrađana, hvatali pse lutalice. Psi su hvatani i odvoženi belim kamionom.
Od tog trenutka, u Nišu se paralelno krenula da odigrava jedna druga akcija, akcija ljubitelja životinja, koja je aktivno koordinisana na društvenim mrežama. Pojavili su se brojni komentari u kojima se ispoljavala bojazan i strah da se psi odvoze u nepoznatom pravcu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << gde će biti ubijeni a ne, kako su objašnjavali iz Zoohigijene zbrinuti i sterilisani.
Danas je tim povodom održan i protest u centru grada.

Pedesetak Nišlija okupilo se danas na mirnom protestu na Trgu kralja Milana u želji da zaštitite pse koji su postali lutalice zbog, kako kažu, neadekvatnog postupanja grada prema njima i neodgovornosti društva i kako bi sprečili ubijanje i trovanje pasa.
Članovi Udruženja ZOO Planet iz Niša, Udruženja Pseća sreća iz Niške Banje i Društva za zaštitu životinja Niš izašli su na Trg povodom trenutne situacije sa psima lutalicama i problemima sa hvatanjem napuštenih pasa na teritoriji grada Niša.
Predsednica Društva za zaštitu životinja Niš Svetlana Dejanović Avramović tvrdi da se ova udruženja godinama bore da ne bude pasa na ulicama grada i da se novac iz budžeta Grada ne troši na odštete građanima koji su napadnuti, a da se problem pritom ne rešava.

„Borimo se da se sprovodi kaznena politika prema ljudima koji su kao građani nedisciplinovani i neće da čipuju i sterilišu svoje kuje. Znate, nama pse lutalice ne prave ovi jadni ulični psi koji ne žive dugo jer imaju loše životne uslove, nego su građani proizvođači pasa lutalica“, kaže za City radio predsednica Društva za zaštitu životinja Niš.
Svetlana je dodala da je jedino rešenje masovna sterilizacija svih pasa koji žive u gradu, a čak ni izgradnja azila nije idealno rešenje, jer su građani nesavesni.
„Nijedan azil, bilo koliko da je veliki, neće rešiti problem. Opet će svi psi ili da se pobiju u azilu, ne daj Bože, ili će grad za 8 meseci opet biti pun jer će sami građani to napraviti“, priča Svetlana.

Nakon dva napada čopora na naše sugrađanke kod Starog grobljana Grad je angažovao ekipe JKP Medijana, komunalnu inspekcija i policiju kako bi uklonile pse lutalice sa ove loakcije. Međutim, jedino dugoročno rešenje ovog problema je, prema rečima gradonačelnika, azil, o čemu Grad, nakon sve učestalijih napada pasa na građane, ozbiljnije razmišlja.
„U ovom trenutku razmatramo moguće lokacije i način na koji da to uradimo, jer ni jedno drugo rešenje sem azila ne može biti konačno“, tvrdi gradonačelnik Zoran Perišić za City radio.

Kada je reč o izgradnji azila za pse, do sada je uglavnom odgovor iz Grada bio da je teško naći odgovarajuću lokaciju, a da su finasije najveća kočnica za rešavanje ovog problema.
Da li su obećanja nadležnih koja su se danas mogla čuti da će Niš uskoro dobiti čak dva azila, samo predizborno obećanje ili ne saznaćemo. Ostaje da se nadamo da će se pitanje pasa lutalica u gradu rešiti na način koji će odgovarati svim građanima. I onima koji se posvećenički bore za prava životinja ali i onima u kojima čopori pasa lutalica izazivaju strah. Nadajmo se da će to rešenje pre svih njih odgovarati i našim četvoronožnim prijateljima, u duhu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

UZNEMIRUJUĆE! Psi i dalje seju strah

Izvor: NiskeVesti.rs, 19.Mar.2016, 11:37

Psi lutalice nastavili su da uteriju strah u kosti Nišlijma. Čopor pasa jutros je skoro oborio na zemlju stariju Nišlijku koja je mirno šetala trotoarom u blizini Osnovne  škole "Car Konstantin". . . Starija gospođa je mirno hodala kada je na nju naletelo šest pasa koji su lajali. Žena je...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.