Izvor: B92, 07.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb najskuplji u Nišu

Niš -- Iako su zarade stanovnika Niša ispod republičkog proseka, oni kupuju najskuplji hleb u zemlji. Vekne belog hleba košta i do 40 dinara.

Sa prosečnom zaradom od oko 24.000 dinara, Niš je daleko iza svih većih gradova u Srbiji. Zbog toga će najnovija poskupljenja osetno uticati na njihov kućni budžet. Hleb, kažu, moraju da kupuju, na svemu ostalom se štedi. Cenu hleba na 40 dinara najpre je povećalo pekarsko preduzeće "Žitopek", koje pokriva oko 30 odsto tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nišu.

Za njim su počeli da dižu cene i manje pekare, u kojima beli hleb sada košta od 33 do 40 dinara.

"Moram da naglasim da su se stekli uslovi za poskupljenje hleba, jer je brašno skočilo u proseku za 20-25 odsto. Loša žetva je prouzrokovala sve u lancu, pa do krajnjeg proizvoda hleba", kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije privatnih pekara u Nišu.

Pekari kažu da je i nova cena dovoljna samo za preživljavanje jer su, pored brašna, poskupeli energenti, aditivi, kvasac.

Vukadinović ističe da situaciju dodatno otežava što se brašno i dalje izvozi.

Međutim, za razliku od Niša, u većini drugih gradova cena hleba ostala je nepromenjena.

"Još uvek ima zaliha brašna kupljenog po starim cenama. Oni pekari koji su stabilniji, na primer beogradski, tamo gde ima dovoljno prometa i tržišta, oni kupuju veće količine brašna i normalno bore se koliko god mogu starom cenom za tržište", kaže Vukadinović.

Talas poskupljenja među privima u Srbiji osetili su stanovnici Niša jer osim hleba, od pre nekoliko dana oni moraju više novca da izdvoje i za meso.

Juneće meso u Nišu je među najskupljima u Srbiji. Kilogram junećeg buta bez kostiju sada košta do 429 dinara, a svinjskog 335 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.