Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladni radijatori u Obrenovićevoj

Žitelji stambenih zgrada u Obrenovićevoj 1,3 i 5 u najstrožem centru Niša zapretili su „Gradskoj toplani" da će prestati da plaćaju račune i da će da pokrenu tužbe zbog izuzetno slabog grejanja. Predsednik skupštine stanara Omilj Bivolarević kaže da su se „Toplani" obratili zahtevom još 20. novembra da se na licu mesta proveri dotok toplotne energije u podstanicu, jer je grejanje izuzetno loše, ali da do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Redovne smo platiše, ali uprkos tome, problemi sa lošim grejanjem traju više godina. Prinuđeni smo da plaćamo dva računa za grejanje - jedan „Toplani", a drugi za dogrevanje na struju. Tražili smo da se proveri dotok toplote u podstanicu, a umesto toga, radnici „Toplane" su nenajavljeno došli da mere temperaturu u stanovima koji se svi dogrevaju i to kada je spoljašnja temperatura bila plus 12 stepeni Celzijusa. Ako se grejanje ne popravi nemamo drugu opciju nego da tužimo „Toplanu" zbog neizvršenja svojih obaveza - kaže predsednik Skupštine stanara ovih zgrada Omilj Bivolarević.

Stanari su posebno og­orčeni jer račune plaćaju ce­le godine, a kada dođe grejna sezona imaju hladne prostorije.

- Mi uopšte i nemamo grejanje. Radijatori nisu ni mlaki, a kamoli vreli. Ono što plaćamo cele godine, ne koristimo. Ranijih godina smo se obraćali desetak puta i problem nikada nije problem. Pošteno bi bilo da nam kažu ako je u pitanju neki teži kvar i da umanje račune, ali da najave kada će da dođu da mere temperaturu, da ne palimo grejalice - priča Radomir Šuković, jedan od stanara, a njegov komšija Dobrivoje Stanković napominje da u prostorijama, kada se ne dogreva nema više od 15 do 16 stepeni Celzijusa.

I u susednoj zgradi - u ulazima 7, 9 i 11, koja je takođe priključena na istu kotlarnicu, napominju da su im stanovi hladni i da moraju da ih dogrevaju.

- Stalno smo prehlađeni. Preko dana smo uglavnom ispod ćebeta. Posebno je hladno uveče kada padne spoljna temperatura - priča Vesna Radonjić.

Portparol JKP „Gradska toplana" Dušan Todorović kaže da se ove zgrade nalaze na „repu" toplovoda toplane „Jug" i da zbog toga imaju lošije grejanje, što je slučaj sa korisnicima u još nekim delovima Niša, ali da će problem uskoro biti rešen.

- Formirali smo stručnu komisiju za regulisanje sis­tema koja je počela sa radom na terenu. Pomoću ventila na toplovodu je moguće preusmeravati količinu toplotne energije, tako da će ovo stručno telo nastojati da ujednači toplotu u celom sistemu. Sada je situacija da je u nekim stanovima i po 26 stepeni, pa se ljudi šetaju u majicama i drže otvorene prozore, dok je u pojedinim stanovima i po 16 stepeni Celzijusa. Očekujemo da problem bude rešen do 25. januara - objašnjava Todorović.

Višegodišnje probleme sa grejanjem imaju i žitelji ulica Milunke Savić, Generala Šturma kao i još nekih delova Duvaništa i Delijskog visa.

U stanu u jakni

- Moram da nosim jaknu ako nije uključena grejalica. Sigurno mesečno plaćam više po 1.000 dinara za dogrevanje. I to grejalicu palim samo kada moram - napominje Stanković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.