Grujičić o velikom kašlju, vakcinama i lečenju na internetu: Ima gomile gluposti

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024, 17:10

Grujičić o velikom kašlju, vakcinama i lečenju na internetu: Ima gomile gluposti

Nema straha od epidemija morbila, rekla je u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić, ali ima od velikog kašlja. Uskoro će biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti i pedijatriju, dodala je, i on treba da odluči da li treba ići na vaksinisanje trudnica protiv velikog kašlja.

Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja ima u Srbiji od Nove godine, rekla je ministarka Danica Grujičić koja je bila u Nišu zbog dogovora oko izgradnje novog porodilišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
To je puno i moja molba je svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike. Gradimo bolnice, nabavljamo novu opremu. To ništa ne vredi ako se ne pridržavamo osnovne prevencije, a to je vakcina - rekla je Grujičić.

Najveći broj zaražene dece je između 10 i 14 godina kod kojih nije teška klinička slikao kao kod beba, dodala je.

Uskoro biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti i pedijatriju i treba odlučiti da li treba ići na vaksinisanje trudnica od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine, jer tek od druge godine deca počinju da primaju vakcinu protiv te bolesti. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena. Moramo da slušamo struku. Internet je dobar jer možete da pristupite naučnim člancima, ali možete da naiđete na gomilu gluposti. Samo je pitanje koliko ste zaista obrazovani da možete da razlikujete budalaštinu od nečeg što je zaista tako - dodala je ministarka.

Podsetimo, pre mesec dana veliki kašalj je potvrđen kod 13 osoba u Jablaničkom okrugu, kod 3 u Pčinjskom i jedne u Pirotskom okrugu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.