Grubb uspešno obeležio Svetski dan Roma

Izvor: RadioCity.rs, 13.Apr.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubb uspešno obeležio Svetski dan Roma

Muzika koju su polaznici Grubb-a izveli spoj je hip-hopa i tradicionalne romske muzike, a pesme koje su sami pisali govore upravo o problemima Roma, o toleranciji, i njihovom pogledu na svet. Oni poručuju svojim sugrađanima da treba da prevaziđu predrasude i dođu da ih upoznaju na pravi način.
„Mi pozivamo sve da dođu i vide ko smo mi ustvari i šta smo. I da prestanu predrasude. Diskriminaciju sam osetila u osnovnoj školi, ali ne i u srednjoj. Sada je nekako sve drugačije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u školi smo svi kao braća i sestre. A ovde u Grubb-u mnogo radimo, pišemo, pevamo, plešemo. Za mesec dana završavam školu „Mode i lepote“, i veoma sam zadovoljna onim što postižem, a sve što sam do sada poželela to sam i ostvarila“, kaže sedamnaestogodišnja Anita Mustafić.

Sve je to produkt izuzetnog rada i truda uz mnogo ljubavi i energije i neosporan talenat. Kroz svoj program želeli su da pošalju poruku zajednici u kojoj žive.

„Oni koji nisu Romi, treba da dođu i upoznaju nas Rome, kroz muziku i pesmu ih zovemo, jer kada nas upoznaju mogu i da promene pogrešnu sliku. Mnogi nas samo tako i gledaju - to su Cigani, Romi. Zašto? Rom znači čovek. Mi smo svi ustvari isti. Diskriminacija ne bi trebalo da postoji, jer zaista smo isti“, rekao nam je Rikardo Loe.
Kako kaže direktorka Grubb centra u Nišu, Milica Petrović, koja već 9 godina vodi ovaj centar, mladi Romi u Grubb dolaze pre svega da bi dodatno učili i dobili podršku tokom svog obrazovanja, ali i da se druže i razviju one talente koje poseduju.
„Trudimo se da radimo sa mnogo ljubavi, pažnje i podrške, što njima mnogo znači. Cilj nam je da ih osnažimo da budu ponosni na to što jesu i da izrastu u ponosne ljude i predstavnike svog naroda. To je naša misija“, kaže aktiuelna direktorka Grubb centra u Nišu, Milica Petrović.

Svi članovi Grubb-a od najmlađih do najstarijih saglasni su u jednom – „školica je njihov drugi dom“.
„Gruub nam je kao druga kuća. Tu provodimo mnogo vremena. Ako u školi imamo pismeni ili treba da odgovaramo, ovde dodatno radimo, srpski jezik, matematiku, engleski. Pored toga bavimo se muzikom, pišemo. Mi smo jedna velika porodica i podržavamo jedni druge“, kaže Rikardo

Tu dodatno uče kako bi bili bolji đaci u svojim školama, ali dobijaju i ogromnu podršku u rešavanju onih životnih problema i previranja sa kojima se možda suočavaju i njihovi vršnjaci koje god da su nacionalnosti.
„Meni je puno srce kada smo svi zajedno, kada se i Srbi i Romi vesele i raduju zajedno, kada možemo da pokažemo da smo jednaki. Pisanje je moja velika ljubav. Taj talenat sam ovde otkrila i razvila. Do sada sam objavljivala priče u našim zajedničkim zbirkama, a želja mi je da objavim samostalnu knjigu.Dolazim na radionice, učim, uspešnija sam u školi, sada sam počela da sviram i gitaru, ali pisanje je ipak najveća ljubav. I kada sam tužna i kada sam srećna, samo mi trebaju papir i olovka i sve što osećam ja prenesem na papir i onda se osećam bolje“, kaže Jasmina Memišević.

GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) otvoren je u Nišu još 2006. godine. Oni se nadaju da će Grubb u Nišu opstati i razvijati se, jer je njegovo postojanje veoma važno za razvoj tolerancije, za uključivanje mladih i talentovanih Roma u društvo, kao i za razvoj njihovog obrazovanja.

„Grubb-u vidim divnu budućnost. Za ovih 9 godina koliko sam ovde, mnogo smo napredovali. Sa njima radi mnogo nastavnika. Napredovala su deca. A sada nam dolaze neke nove generacije, nove snage. Mnogo smo i putovali, gostovali u Montrealu, u Kvebeku, bilo je nastupa u Parizu, Londonu, Njujorku, proteklog januara i februara smo imali turneju u Holandiji. Skoro su se deca vratila iz Minhena. Sve su to projekti koji njima daju i motiv i šansu da pokažu šta znaju, ali traže i neke vrhunske veštine. Oni vredno rade i svuda su postigli uspeh. Ove godine je treća sezona „Grubb stories“, a druga knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački. Tako da ljudi i van granica Srbije mogu čuti glas Romske dece iz Niša“, kaže Milica Petrović.
Oni nastavljaju sa svojim aktivnostima, imaju mnogo planova i nadaju se još boljim rezultatima. A da su uspešni ne dokazuju samo knjige koje su izdali ili muzika koju su sami pisali, već i uspešni srednjoškolci i studenti koji su podršku za svoj napredak upravo tu dobili, u Grubb centru, u srcu Beograd male u Nišu. 

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.