Grubb obeležava Svetski dan Roma

Izvor: RadioCity.rs, 07.Apr.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubb obeležava Svetski dan Roma

O GRUBB-u | GRUBB fondacija u svoja tri centra u Srbiji, podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika.
Ovaj svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike, daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost, kulturu i socijalno preduzetništvo kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.
GRUBB centri | Prvi centar je otvoren 2006. godine u Nišu, gradu sa brojnom romskom populacijom. Obezbeđujući dopunsku nastavu iz svih školskih predmeta, GRUBB ohrabruje decu da uspešno završe redovno školovanje. Muzičke i plesne radionice su kasnije dodate u nastavni plan. Ovo se pokazalo veoma popularnim,pa su još dva centraotvorena, u Beogradu i Novom Sadu. Narednih godina pokrenute su i radionice fotografije i kreativnog pisanja.
GRUBB blisko sarađuje sa roditeljima, romskom zajednicom i školama; uslov da deca dolaze u GRUBB centar je da redovno pohađaju školu. U našim centrima zajedno rade romski i ne romski nastavnici, neumorno se trudeći da podrže i olakšaju društvenu integraciju.
GRUBB podstiče samopouzdanje, samopoštovanje i akademska dostignuća romske omladine i tako doprinosi povećanju mogućnosti za njihovo zapošljavanje. 

GRUBB Mjuzikl | U GRUBBu veruju da je umetnost put ka društvenoj integraciji. GRUBB mjuzikl su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici. Ova neobična ekipa predvođena je svetski poznatim rediteljem Serž Denonkurom (Serge Denoncourt). Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenjim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj, mjuzikl je doživeo veliki međunarodni uspeh.
Izvodeći ovu predstavu, prvi put su se na ovaj način čuli mladi, čiji se glas retko čuje. Koristeći koreografiju, muziku, svetlo, video i fotografiju, mjuzikl predstavlja njihovu priču. Za 2015/16. godinu u planu su turneje po Holandij, Francuskoj i Nemačkoj. Sav prihod od nastupa ide za finansiranje tekućih obrazovnih aktivnosti u GRUBB centrima u Srbiji.
GRUBB koncerti i nastupi u Srbiji | Od 2007. godine, na mesečnom nivou, polaznici GRUBBa izvode svoje kompozicije na brojnim manjim koncertima i nastupima po celoj Srbiji, npr.svake godine na prestižnom EXIT Festivalu. Zahvaljujući nastupima veća je zastupljenost i GRUBBa u medijima, što doprinosi većoj popularnosti i brojnosti dece koja dolaze u centre. Širenjem pozitivne slike, dajući glas romskoj deci koji im omogućava da slave svoje jedinstveno kulturno nasleđe, GRUBB daje svoj doprinos društvenoj integraciji.

GRUBB projekti | GRUBB trenutno radi na različitim projektima, pored dnevne dopunske nastave, muzičkih i plesnih radionica, tu su:
GRUBB Stories,  Iza pruge,   Pretty Loud,  Gypsy and Gadjo,  Video projekat.

GRUBB Stories | Prvu knjigu GRUBB Stories,koju su napisali mladi Romi, objavio je Albion Books 2013. GRUBB Stories 2 je objavljen decembra 2014, a na engleski, nemački i francuski jezik su je preveli mladi internacionalnih škola u Srbiji.
Knjige su rezultat jednogodišnjih radionica kreativnog pisanja,pokrenute u saradnji sa First Story, britanskomdobrotvornom organizacijom koja sprovodi pionirski program krativnog pisanja u pojedinim školama u Velikoj Britianiji. Ove radionice, drže zajedno afirmisani pisac i nastavnik srpskog jezika, i trenutno se sprovode u svim našim centrima. Ilustracije za knjigu predstavljaju izbor fotografija nastalih na našim foto radionicama.
Iza pruge | Za polaznike GRUBB centra u Nišu,foto radionicu ”Iza pruge” vodio je čuveni francuski fotograf Ferante Feranti (Ferrante Ferranti). Fotografije nastale na ovim radionicama ne ilustruju samo knjigu GRUBB Stories 2, već će biti izložene i na predstojećim izložbama. 
Pretty Loud | ”Pretty Loud” je projekat pisanja i izvođenja pesama, a namenjen je isključivo devojkama u tri centra. Vođene iskusnim kolegama i profesionalcima, devojke polaznice projekta, uče sve segmetne produkcije uključujući: komponovanje, pisanje tekstova, koreografiju, itd. Njihove prve pesme (tri) biće snimljene februara 2015. Učesnice projekta ponosno govore u ime Romkinja i postaju uzor mlađim polaznicama GRUBBa.
Gypsy and Gadjo | GRUBB je trenutno u fazi produkcije albuma pesama, ”Gypsy and Gadjo.”Album predstavlja saradnju romse omladine i kako internacinalnih tako i domaćih muzičara neromske nacionalnosti.

Video projekat | Trenutno vodimo kurs video produkcije koji omogućava da učesnici projekta uspešno kompletno produciraju muzički video. Ovaj projekat podrazmeva snimanje GRUBB izveštaja, video spotova, nastupa i dr, što će omogućiti njihovo veće prisustvo na socijalnim mrežama i medijima.
GRUBB politika integracije | U našoj organizaciji, radimo na uspostavjanju integrisanog društva. 40% zaposlenih u našim centrima s u Romi, uključujući i upravljačke nivoe. Neki od njih su bili polaznici GRUBB- a. U centru u Nišu 10% polaznika nisu Romi. Organizujemao i učestvujemo u mnogim projektima sa romskom i neromskom omladinom i tako zagovaramo i podržavamoi ntegraciju. 
Neki od tih prejakata su: GRUBB Stories; Muzička akademija Bern; radionice i concert KC Grad, Beograd; Projekat 11 zemalja, Pozorište na terazijama, Beograd; TEDX; Rima Roma muzički projekat, Beograd; Zajedno do interkulturalnosti, Leskovac; Festival srca u harmoniji, Novi Sad; Festival etnomuzike, Beograd; Muzikom ka integraciji, debata, Beograd, Pesničenje, Rex, Beograd; FESTKA Festival, Sopot, EXIT Festival, NoviSad; Ulicaotvorenogsrca, koncert za pomoć ugorženima od poplava, Beograd; Moj, tvoj, naš svet, strip konkurs, Dom omladine, Beograd; Međunarodnidan Roma, Kulturnicentar, Novi Sad.
"Na samom početku, polaznici GRUBBa su uglavnom bili dečaci, međutim zbog našeg aktivnog podsitcanja uključivanja devojčica, sada je taj odnos skoro 50/50; kroz obrazovanje i umetnost svi polaznici dele zajedničke ciljeve integracije i emancipacije", kažu u GRUBB-u.

Saradnja GRUBBa sa drugim organizacijama | GRUBB je sarađivao sa brojnim organizacijama, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Neke od njih su: Muzička akdemija u Bernu, Montreal Jazz Festival, Kanadska ambasada, Beograd, Ambasada Velike Britanije, Beograd, Ambasada SAD, Beograd, Ambasada Austraije, Beograd, Nemačka i Francuska iInternacionalna škola, Beograd, Gete Institut, Beograd, Savet Evrope, MTV, First Story, Festival Mondial des Cultures, Quebec, Canada, Lincoln center, New York, GSL (Global Students Leadership) US, Beogradski centar za ljudska prava.
GRUBB mjuzikl internacionalni kreativni tim | GRUBB kretivni tim čine interanacionalno priznati umetnici koji su učestvovali u stvaranju GRUBB mjuzikla. Oni i dalje aktivno učestvuju u projektima i dolaze redovno u GRUBB centre kako bi dodatno inspirisali polaznike.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.