Greška Direkcije građane košta 2,5 miliona dinara

Izvor: JužneVesti.com, 08.Dec.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greška Direkcije građane košta 2,5 miliona dinara

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača usvojila je žalbe “Arive” i “Ćurdića” i naložila niškoj Direkciji za javni prevoz da tim firmama plati 2,5 miliona dinara.

Tačnije, Direkcija je, piše u odluci Komisije, propustila da ponuđačima dostavi način bodovanja kako bi znali na koji način su njihove ponude za prevoz putnika u Nišu ocenjene.

Zbog toga je tender delimično poništen. To znači da će način bodovanja morati naknadno da se dostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prevoznicima, što bi potencijalno moglo da izmeni i konačne rezultate konkursa.

Pošto su žalbe bile opravdane, komisija je naložila da Direkcija za javni prevoz isplati 1,1 milion dinara “Arivi Litas” na ime troškova žalbe, a “Ćurdiću” 1,4 miliona.

Tako će propust poslovodstva tog javnog preduzeća građane Niša koštati punih 2,5 miliona dinara.

Ovo je samo jedan u nizu skandala koji od samog početka prate tender za izbor novih autobuskih prevoznika, koji je sa preko 6 milijardi dinara jedan od najvrednijih u novijoj istoriji Niša.

Podsetimo, nakon što je u javnost procureo audio-snimak na kome se čuju najviši gradski funkcioneri koji dogovaraju da uslove tendera prilagode određenim prevoznicima, krivične prijave protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i zamenika direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića podneo je građanski nadzornik.

Građanski nadzornik je zatražio i poništenje spornog konkursa.

Saša Petronijević, prvi čovek Direkcije za javni prevoz, je u prvom razgovoru sa novinarima Južnih vesti rekao da je upoznat sa odlukama Komisije i da je spreman da ih komentariše, ali "čim završi sa sastankom".

Može, može sve to, ali samo da završim sastanak. Da se čujemo za pola sata - rekao je Petronijević u petak.

Međutim, od tada ne odgovara ni na pozive, ni na poruke novinara.

Nakon sprovedenog tendera petogodišnji ugovori potpisani su sa "Niš ekspresom" i JP "Aerodrom", dok na relacijama prema Durlanu, Čalijama, Bulevaru Nemanjića, Železničkoj stanici i pojedinim selima saobraćaju autobusi “Arive Litas” i “Ćurdića”, prevoznika koji su i podneli žalbe upravo na pakete linija koje i sada voze.

Zbog neophodnosti da novoizabrani prevoznici na ulice izađu 1. septembra i podnetih žalbi, raspisana je hitna javna nabavka na kojoj su za pakete linija 2 i 3 izabrani prevoznici iz Požerevca i Beograda.

Sa njima su već dva puta potpisivani ugovori na po 3 meseca u nadi da će odluka komisije stići što pre. Poslednji put "Ariva Litas" i "Ćurdić" su ugovore sa Direkcijom potpisali pre nekoliko dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.