Građani trenutno prekinuli proteste za očuvanje NTV-a

Izvor: JužneVesti.com, 03.Sep.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani trenutno prekinuli proteste za očuvanje NTV-a

Dopis sa predlozima i zahtevima za rešenje statusa Niške televizije poslat je Ustavnom sudu, gradskoj i republičkoj skupštini, a protesti su trenutno prekinuti.

Nišlije predvođene Udruženjem skupština stanara i radnicima NTV-a pozivaju se na Ustav Srbije koji dozvoljava svakom građaninu da osnuje medij, dok Zakon o javnom informisanju drugačije definiše mogućnosti za osnivanje medija.

Medijski zakoni su protivustavni, jer su u suprotnostii sa Ustavom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji dozvoljava svakom da osnuje medij. Tražimo i primenu medijske strategije koja predviđa 6 regionalnih servisa u Srbiji - kaže Nebojša Veličković, urednik NTV-a.

Zbog toga je od Ustavnog suda zatraženo da se privatizacija Niške televizije zaustavi dok se ne utvrdi ustavnost Zakona o javnom informisanju.

Takođe, na spisku zahteva nalazi se i onaj za vraćanje Radio Niša.

Radio Niš je na nelegalan način ugašen, a svojevremno je to bio najbolji radio u Jugoslaviji - kaže Đokica Jovanović iz Udruženja stanara.

Od gradskih vlasti odgovor očekuju na prvoj narednoj sednici Skupštine koja bi trebalo da bude održana do kraja septembra.

Do sada je održano tačno 10 protesta za spas Niške televizije, a među njima i jedna protestna vožnja niškim ulicama.

Ovo javno preduzeće je trenutno sa 6 zaposlenih jer je većina uzela otpremnine, a očekuje se i druga licitacija za prodaju NTV-a sa početnom cenom od oko 35.000 evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.