Građani se žale na čopor pasa na Novom groblju, iz ZOO higijene kažu da ih nema kad oni odu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Okt.2020, 10:07

Građani se žale na čopor pasa na Novom groblju, iz "ZOO higijene" kažu da ih nema kad oni odu

Na niškom Novom groblju meštani prilaze do grobnih mesta samo ako im, kako kažu, psi to dozvole. U gradu bi napuštenih pasa moglo da bude manje kad bi postojao azil, kažu iz "ZOO higijene" u Nišu, ali njega nema u obećanjima gradonačelnice Dragane Sotirovski. I dalje stoji najava o izgradnji prihvatilišta, koje je dogovarala i kao načelnica Nišavskog okruga.

Kretanje satzama i obilazak grobova, skoro je nemoguć zbog čopora pasa na Novom groblu, prijavljuju Nišlije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Za napuštene pse, kojih je u gradu bilo pored škola, oko zgrada, ispred vrtića, a sada i na groblju, zaduženi su radnici ZOO higijene koji, kako tvrde, često obilaze prostor kod Novog groblja, ali do sada tamo nisu primetili čopor pasa.

Problem je što je to velika površina, a psi osete prisustvo naših radnika i beže – objašnjavaju iz ZOO higijene.

U prihvatilište za pse kojim upravlja ZOO higijena radnici dovode životinje sa ulice, a nakon tretmana koji obave nad životinjama, dodaju, svaku od njih vraćaju na mesto na kome su ih i uhvatili.

Zato smatraju da bi azil smanjilo njihov broj na ulici, ali da je to samo deo rešenja, jer bi se vremenom napunio kapacitet kaveza.

Umesto trajnog rešenja za napuštene pse, kako su najavili na gradskom sajtu, Niš bi mogao da dobije još jedno prihvatilište ukoliko se ostvare planovi sa sastanka koji je održan krajem 2018. godine između predstavnika opština Svrljig, Knjaževac i Sokobanja sa tada načelnicom Okruga, a sada gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Za ujede pasa lutalica i padova na ledu godišnje je grad plaćao od 70 do 75 miliona dinara i zato smo zajedno sa opštinom Svrljig obnovili inicijativu za izgradnju prihvatilišta za pse, a za taj projekat zainteresovana je i jedna fondacija. Očekujemo da se projektu priključe i opštine Knjaževac i Sokobanja, svi oni imaju isti problem – rekla je nedavno Sotirovski.

Da li je reč o prihvatilištu za pse u Svljigu ili onom kod Kazneno-popravnog zavoda koji je početkom godine ušao u plan detaljnje regulacije na Skupštini Grada i čije otvaranje je tadašnji većnik Bratislav Vučković najavio za kraj godine, iz njenog Kabineta na pitanja novinara nisu odgovorili.

Izostao je i odgovor da li je planirano da se napušteni psi trajno smeste u azil, jer grad Niš, ni posle mnogih obećanja, nema jedan takav prostor.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.