Građani na protestu protiv investitorskog urbanizma u Nišu posadili novo drveće

Izvor: JužneVesti.com, 04.Mar.2024, 21:38

Građani na protestu protiv investitorskog urbanizma u Nišu posadili novo drveće

Sa zahtevom da se poništi plan koji predviđa izgradnju novog naselja sa 2.500 stanova na prostoru stare ciglane u Nišu, građani su ponovo protestovali, ovog puta baš u tom delu grada. Održana je i izložba kućnih ljubimaca, a okupljeni su posadili i nove sadnice - kesten i dren.

Niški odbornici u februaru su usvojili plan koji predviđa izgradnju novog, “elitnog naselja” na Paliluli. Zabrinuti da će najavljene zgrade dovesti do poplava i klizišta u tom delu grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << građani su najpre protestovali ispred niške Skupštine.

Da umesto betona i solitera žele park, zelenilo i sportske terene, poručili su i na samom terenu iznad stare ciglane.

Tamara Milenković Kerković iz Dveri, koja je govorila na skupu, kaže da je “naše terenče” postalo simbol otimanja grada od Nišlija.

Na osnovu odluka Zavoda za urbanizam, Komisije za planove i niške izvršne i zakonodavne vlasti omogućeno je da privatni investitori od A.D Stara ciglana otkupe zemljište i upišu se kao vlasnici, iako je zemljište u postupku restitucije od strane pravog vlasnika, porodice Popović, kojoj su komunističke vlasti upravo tu imovinu oduzele - navodi Milenković Kerković.

Promenom namene tog zemljišta iz javne u mešovitu, omogućena je prodaja privatnim investitorima, dodaje ona. Smatra da tako Nišlije gube još jedan prostor za sport i rekreaciju.

“Anti-beton žurku” posetilo je i dosta dece i njima su podeljene lopte, a improvizovani su i sportska takmičenja i izložba ljubimaca. Posađena su stabla drena i kestena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.