Grad gubi milione zbog utaje poreza

Izvor: Blic, 04.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad gubi milione zbog utaje poreza

Veliki broj stambenih i poslovnih objekata u Nišu nije prijavljen poreznicima, zbog čega grad, u čiju je nadležnost pre dve godine prešla naplata poreza na imovinu, gubi godišnje više desetina miliona dinara. Gradske vlasti ustanovile su da je broj građana koji su korisnici komunalnih usluga u Nišu veći za čak 40 odsto od broja obveznika po osnovu poreza na imovinu. Zbog toga je Gradsko veće dalo nalog komunalnim preduzećima da gradskoj Upravi za finansije dostave matične podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korisnika komunalnih usluga kako bi se uporedili sa bazom podataka lokalne poreske administracije.

- Neko plaća grejanje po kvadratu stambene površine ili, recimo, iznošenje smeća, a ispada da nije obveznik po osnovu poreza za imovinu. To je moguće jedino ako nema prijavljen objekat. Porez na imovinu je jedan od značajnijih izvornih prihoda grada iz kojeg se finansiraju školstvo, zdravstvo, socijalna davanja, sport... Ako godišnje zaduženje prihoduje oko 240 miliona dinara, a ispostave se tačne sumnje da je broj obveznika veći za 40 odsto, to znači da grad gubi milione dinara godišnje - kaže gradski većnik Boban Mihajlović.

Do problema u ažuriranju baze poreskih obveznika po ovom osnovu došlo je kada je pre dve godine naplata ove naknade prešla u ruke Skupštine grada, jer gradskoj upravi za finansije nisu dostavljani podaci iz suda i filijale Poreske uprave o kupoprodaji nekretnina. Mihajlović najavljuje i da će uskoro započeti opsežan posao komisijskog popisa imovine na terenu. Pretpostavlja se da neprijavljenih objekata ima u svim delovima Niša jer mnoge stambene zgrade nisu upisane u zemljišne knjige, a u međuvremenu su stanari otkupili društvene stanove. Pretpostavlja se i da ima dosta novosagrađenih kuća koje nisu prijavljene poreznicima. Gradsko veće apeluje na sugrađane da prijave svoju imovinu ukoliko to nisu učinili do sada, kako se ubuduće njihovi troškovi ne bi uvećali za plaćanje kazni.

U odseku lokalne poreske administracije kažu da je rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu istekao 15. februara i da je za ovu godinu, dok ne pristignu nova rešenja, potrebno uplatiti četvrtinu prošlogodišnjeg iznosa. Sve informacije o visini tekućih obaveza građani mogu dobiti u Gradskom uslužnom centru (Nikole Pašića 24) i u opštinama Pantelej, Medijana, kao i u sedištu lokalne poreske administracije (Voždova 24). Nedavno je pušten u rad i internet sajt Lokalne poreske administracije www.lpa.ni.rs, na kojem se takođe mogu naći sve informacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.