Grad bi morao da sačuva reprezentativnu Galeriju Srbija (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 23.Nov.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad bi morao da sačuva reprezentativnu Galeriju Srbija (VIDEO)

Grad Niš vodi sudski spor sa naslednicima u postupku resitutcije prostora Galerije savremene likovne umetnosti. Kako grad ne bi ostao bez najvećeg izložbenog prostora, neophodno je da se oko tog pitanja uključe nadležni republički organi, ocenjuje direktor niške Galerije Milić Petrović.
Stav umetnika je da bi izložbeni prostor u centru Niša trebalo sačuvati. Sledeće ročište je 5 decembra.
Niš je po Galeriji „Srbija“ otvorenoj 1994. godine prepoznatljiv na kulturnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << mapi i on spada u najviši rang po kvalitetu. U zbirci su dela savremene srpske umetnosti 20. i 21. veka računajući i vrednu zbirku Likovne kolonije u Sićevu zastupljeni su svi značajni umetnici srpske umetnosti. Viši kustosi Galerije kažu da je depo osnovan 2003. godine, ali da su pre toga, zbog neuslovnog čuvanja, mnoga dela oštećena.
U Galeriji ističu da su umetnici  jedinstveni u stavu da bi trebalo sačuvati najvredniju zbirku na prostoru jugoistočne Srbije  kao I da Galerija jednog dana preraste u Muzej savremen umetnosti.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.