Grad Niš traži partnera koji bi narednih 15 godine bio zadužen za dezinsekciju i deratizaciju

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024, 17:10

Grad Niš traži partnera koji bi narednih 15 godine bio zadužen za dezinsekciju i deratizaciju

Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, koje će biti ugovoreno i bez elemenata koncesije, a za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i suzbijanja ambrozije na teritoriji Grada Niša, usvojili su odbornici niške Skupštine. Partnerstvo će trajati 15 godina, a godišnje će to Nišlije koštati 60 miliona dinara.

Još jedna tačka dnevnog reda koja je bila dodata na dnevni red Skupštine Grada Niša dan pred zasedanje je i ona o odluci da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Niš traži privatnog partnera koji će biti zadužen za poslove suzbijanja glodara, insekata i ambrozije.

Prednost organizovanja ovih poslova u postupku javno-privatnog partnerstva jeste i činjenica da se navedeni poslovi obavljaju svake godine, u sezoni, u periodu april – oktobar, te je stoga necelishodno poveravati ih javnom preduzeću kome bi to bila osnovna delatnost zbog svih troškova koje bi preduzeće imalo počev od troškova zaposlenih, ulaganja u neophodne objekte, opremu i vozila - obrazloženje je Gradskog veća.

Navode da je opredeljujući faktor za sprovođenje javno-privatnog partnerstva to što se predviđa podela rizika između javnog i privatnog partnera, gde Grad preuzima rizike u periodu razvoja projekta, rokova za završetak tehničke dokumentacije i postupka javne nabavke, a privatni partner u izvršenju usluge.

Partnerstvo će biti realizovano kao ugovorno, na period od 15 godina, a planirano da je iz budžeta godišnje bude isplaćeno 60 miliona dinara za to.

Inače, u Nišu se kasni sa zaprašivanjem protiv komaraca i krpelja već nekoliko godina unazad. Tako se 2021. godina u Nišu pamti i po rekordnom kašnjenju jer su prvi tretmani, umesto u rano proleće, krenuli tek krajem avgusta.

Da li će javno privatno partnerstvo nešto promeniti upitno je, pošto proleće, kada se obično obavljaju prva prskanja, nije tako daleko, a postupak izbora partnera tek sledi.

Pitanje opravdanosti ovog javnog-privatnog partnerstva postavili su na sednici i opozicioni odbornici Miodrag Stanković i Dragoslav Ćirković.

Za svaku jednu ovakvu odluku treba da predstoji jedna duboka analiza, posebno kad su finansije u pitanju. Ukoliko se ovaj dokument usvoji iz budžeta grada biće izvojeno oko 500 hiljada evra. U Nišu vlada neka epidemija javnog-privatnog partnerstva. I slažem se da se ono radi oko nekih strateških stvari, ali za ovo mi baš nije jasno. Šta ćemo mi kao grad dobiti kroz ovo partnerstvo? - rekao je odbornik Stanković.

Odbornik Ćirković upitao je kako su iz Grada znali da će za ovo partnerstvo biti potrebno da izdvoje 60 miliona i to isplanirali ovogodišnjim budžetom, te doveo u pitanje i to da li to znači da predstavnici vlasti već znaju i ko će im biti partner u ovom poslu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.