Grad Niš opet menja svoj Statut

Izvor: JužneVesti.com, 22.Avg.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Niš opet menja svoj Statut

Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ovo je nedavno potvrdila i načelnica Službe >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za poslove Gradskog veća Marina Janković, koja je navela da zbog novog Zakona o lokalnoj samoupravi koji je stupio na snagu 28. juna, Grad Niš i druge lokalne samouprave imaju 9 meseci da usklade Statut i druge akte sa novim Zakonom.

Procedura za izmenu Statuta trebalo bi da počne na sutrašnjem Gradskom veću, kako piše u dnevnom redu sednice.

Šef odeljenja za politički sistem u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) Marko Tomašević kaže da će ta procedura potrajati.

Prvo Veće treba da pokrene taj postupak, Skupština treba da formira komisiju, a obično su to službenici iz uprava, eventualno članovi Veća, ko je već stručan, sekretar Skupštine po pravilu, neko ko je to već radio ranije i onda se ostavi neki rok za tu komisiju koliko joj treba da ona to pripremi. Onda to ide ponovo na Veće i ono predlaže Skupštini, a usvaja se većinom glasova odbornika. Postupak je standardan, s tim što ima dosta izmena u Zakonu o lokalnoj samoupravi koje treba uskladiti - pojašnjava Tomašević.

Na ranija pitanja novinara šta će se u Statutu menjati iz Gradskog veća nisu odgovorili, ali Tomašević kaže da se neke od najvažnijih izmena odnose na veće učešće građana.

Ranije nisu bile obavezne javne rasprave, a sada je Zakon propisao kada su obavezne - npr. prilikom usvajanja Statuta, budžeta. Zakon o planiranju i izgradnji je propisao da je za urbanističke planove isto obavezan tako da je i to stavljeno, kao i prilikom usvajanja budžeta u delu planiranja investicija i taj deo će biti na javnoj raspravi, strateški planovi i slično - pojašnjava Tomašević.

Tomašević kaže i da SKGO ima model Statuta kojim pomaže opštinama i gradovima da urade svoj dokument, u kome se nalaze i druge situacije u kojima bi bilo poželjno da se organizuje javna rasprava. Time žele, kako kažu, da ih podstaknu da više uključuju građane u odlučivanje i za neke “manje važne” odluke.

Takođe, Zakon je predvideo mogućnost da građani sami pokrenu postupak i da se otvori rasprava za neku odluku za koju smatraju da je bitna - ističe Tomašević.

Iako je i sada prilikom usvajanja budžeta, koji je takođe jedan od najvažnijih dokumenata, obavezno da se organizuje javna rasprava, gradska vlast u Nišu to obično radi u poslednji čas, pa građani nemaju dovoljno vremena da iščitaju stotine stranica i učestvuju u raspravi.

Neizvesno je da li će niško Veće menjati još neke delove Statuta koji se ne tiču samo implementacije novog Zakona, ali svakako imaju i tu mogućnost.

Brojne su izmene i kada je reč o broju članova Veća, jer je ranije opštinsko moglo da ima najviše 11, dodaje, a sada je to podeljeno prema broju stanovnika. Menja se i broj pomoćnika predsednika opština i gradonačelnika, koje će takođe zavisiti od broja stanovnika.

Novine će “osetiti” i mesne zajednice, kaže Tomašević, jer će njihov položaj biti bolje definisan, jer je ranije to bilo dosta problematično i nejasno kojim aktima se uređuje, a sada će biti jasno da to uređuje opština.

Izmenom Statuta trebalo bi da bude jasnije i koliko je potpisa potrebno za građansku inicijativu.

5 % je sad potrebno, ranije je pisalo najmanje 5 % pa je svaki grad i opština u svom Statutu stavio tu cifru koju misli, na primer 10. E sad smo mi da bi prosto podstakli tu građansku inicijativu odredili da to bude tačno 5 %, da nije ni više ni manje, da ne mogu opštine da povećavaju - ističe Tomašević.

Podsetimo, poslednji put je Grad Niš menjao svoj Statut krajem decembra 2016. godine, a tada je oformljena jedinstvena Uprava sa sekretarijatima i opštine su dobile veća ovlašćenja.

Šta će se još promeniti novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, možete pročitati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.