Grad Niš ipak podiže kredit

Izvor: JužneVesti.com, 11.Feb.2016, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Niš ipak podiže kredit

Da bi stabilizovao blokade računa, što je trenutni problem 9 niških škola, Grad će ipak podići kredit za tekuću likvidnost, ali ne od 300 miliona dinara kako je ranije najavljivano, već za oko 120 miliona, rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

On je ovo saopštio posle sednice Gradskog veća samo dva dana nakon što je rekao da je podizanje kredita odloženo jer je "došlo do različitih tumačenja te odluke".

Danas je u blokadi 9 niških osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i srednjih škola na ukupno 1.215.000 dinara.

To će u toku dana biti završeno, to ne znači da sutra neće biti neki drugi broj škola, ali to se tako dešava. Nadam se da ćemo to za petnaestak dana stabilizovati - kaže Slavković.

Obrazložio je da Grad školama uplaćuje novac na račun za deblokadu, ali da direktori zatim to ne uplaćuju onima koji su ih tužili za komunalne usluge, već za druge potrebe i da zato "nikako ne mogu da izađu iz te priče".

Da bismo došli do stanja u kom bismo mogli da startujemo sa jedne nulte pozicije i da redovno izmirujemo sve obaveze, moraćemo ipak u jednom trenutku da se zadužimo kreditom za tekuću likvidnost. Naša projekcija je da bi oko 120 miliona stabilizovalo ovakvu situaciju - rekao je Slavković.

Uz to je napomenuo da "treba znati da su u RINO sistem ušle i obaveze prema komunalnim preduzećima".

Inače, najava o podizanju kredita za tekuću likvidnost koja se od zamenika čula na prethodnoj sednici Gradskog veća dovela je do sukoba u vrhu gradskih vlasti jer je načelnik niške Uprave za finansije Miljan Stevanović odbio da sprovede tender za njegovo podizanje smatrajući da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Slavković je rekao i da je on sam načelniku dao nalog da "sprovede kredit" što bi, prema njegovim rečima, isključilo "krivičnu, prekršajnu i svaku odgovornost" načelnika Uprave za finansije.

Usvajajući budžet mi smo doneli akt kojim možemo da se zadužimo do milijardu dinara od čega je 300 miliona za tekuću likvidnost. Znači, postoji odluka Skupštine Grada i mišljenje Uprave za javni dug - rekao je Slavković.

Međutim, opozicioni odbornik Demokratske stranke Miodrag Radović, bivši većnik, smatra da je potrebno dobiti legitimitet od strane odbornika, odnosno Skupštine, kada god se Grad zadužuje.

Preporuka za one koji vrše vlast je da dobiju legitimitet kako bi se odagnale sve sumnje koje se tiču podizanja kredita. O tome govori i činjenica da za podizanje kredita za tekuću likvidnost postoji i sistem javne nabavke - kaže Radović.

Podsetimo, Slavković je prekjuče za televiziju "Belami" rekao da je Stevanović "potrčao na jedan portal da se ishvali da se na njega vrši pritisak", a pošto su "Južne vesti" jedini portal koji je pisao o toj situaciji, očito je da je na njih i mislio.

Ne navodeći tačno razloge za ovakvu konstataciju, Slavković je juče ponovo iskoristio vreme na lokalnoj televiziji i ovog puta za NTV rekao da su  "Južne vesti” "senzacionalističke, tračarajske i lažovske".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.