Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golubovi u Nišu umrli od trovanja

Beograd -- Mrtvi golubovi nađeni u Nišu nisu zaraženi ptičjim gripom, već su uginuli od trovanja, pokazuju analize Uprave za veterinu.

Ipak, u Upravi očekuju da se ptičji grip pojavi i kod nas, ali napominju da je u celoj Srbiji već na snazi pojačani nadzor.

Činjenica da je na farmi gusaka u Mađarskoj potvrđen ptičji grip, govori da postoji realna opasnost da se proširi i na teritoriju Srbije, a Uprava za veterinu već je uvela zabranu uvoza živine, hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i proizvoda od živine iz te zemlje.

Direktor uprave Dejan Krnjajić kaže da je, u odnosu na prošlu godinu, poboljšan sistem nadzora i ubrzana dijagnostika, pa se tako za najviše 48 sati zna da li se radi o virusu H5N1, poznatijem kao ptičji grip.

"Ne mogu da kažem da ga neće biti, samo je pitanje kada će se pojaviti", kaže Krnjajić.

Za sada, na graničnim prelazima neće biti obavezne dezinfekcije, kao što je to bio slučaj prošle godine. Kada je reč o prenošenju ovog virusa na ljude, do sada su svi oboleli direktnim kontaktom sa inficiranim pticama. Prenos virusa sa čoveka na čoveka nije zabeležen.

"Virus H5N1 je samo jedan i ako doživi izmenu, može da izazove pandemiju, ali to se još uvek nije desilo," objašnjava Predrag Kon iz ekspertske grupe za ptičji grip. Na pitanje kako se leči ovaj virus kada napadne ljude, dr Kon je odgovorio da to nisu antibiotici, već antivirusni lekovi.

Prošle godine u ovo vreme u Srbiji je registrovano nekoliko ptica zaraženih virusom H5N1. Tada u apotekama nije mogao da se nađe lek za ovu vrstu gripa iako nije bilo zaraženih ljudi. Lekari upozoravaju da nema razloga za paniku i da građani ne kupuju nikakve lekove na svoju ruku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.