Gladne nema ko da nahrani

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gladne nema ko da nahrani

BEOGRAD - Projekat „Banka hrane“, koji je početkom leta pokrenuo niški Crveni krst kako bi pomogao radnicima koji mesecima ne primaju plate i narodnoj kuhinji, već na samom startu je doživeo fijasko. Broj onih koji su se do danas javili da ustupe svoje viškove hrane može se izbrojati na prste jedne ruke, iako se, primera radi, u niškoj narodnoj kuhinji hrani oko 5.000 građana.

- Privrednici i drugi nisu motivisani jer još uvek postoji porez koji moraju da plate na svaku donaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tako da i ne čudi što se za ovaj program prijavilo četiri donatora. Mogu samo da pretpostavljam da informacija o postojanju ovog programa nije doprla do svih privrednika ili da ja nisam dobro objasnila suštinu. Program nije zaživeo u onoj meri u kojoj smo očekivali, mada smo uputili brojne pozive. Do sada sam ih i „vrapcima poslala“. Niko od onih koje sam pozvala nije odbio, ali se malo njih zaista i odazvalo. Čini mi se da je zavladala neka apatija - ovako je neočekivano mali odziv za Glas javnosti objasnila Mirjana Gocić, rukovodilac programa Crvenog krsta Niša.

Ona objašnjava da je CK kontaktirao domaće i inostrane kompanije.

- Pozvali smo i strane kompanije u čijim zemljama postoje banke hrane. Zanimljiv je i podatak da su količine hrane koje smo dobili od onih koji su se odazvali više nego simbolične. Ekonomska kriza je učinila svoje. Očekivali smo da će, kao što je uobičajeno u takvim prilikama, to biti donacije koje se mere u tonama. Umesto toga, dobijali smo hranu u količinama od 80 do 300 kilograma među kojom je bilo i kesica sa majonezom - kaže Gocićeva.

Zamišljeno je da se niški program „Banka hrane“ realizuje u saradnji sa trgovinama i poljoprivrednim gazdinstvima koja bi između ostalog trebalo da doniraju prehrambene artikle pred istekom roka trajanja da ih ne bi bacali.

VOĆE PROPADA

Mirjana Gocić kaže da u ovaj program mogu da se uključe i poljoprivrednici, proizvođači voća i povrća.

- Po voćnjacima propadaju jabuke, šljive, a na njivama kupus, krompir, jer nema ko da ih ubere, jer je niska cena. Svaka pomoć je dobrodošla. Oni koji žele da poklone hranu neka nas pozovu (018/511-319). Rado ćemo svojim vozilima doći u bilo koji kraj Srbije. Uslov je da to ne budu male količine, poručila je sagovornica iz CK Niš.

Vlada Srbije je za program narodnih kuhinja za poslednja tri meseca ove godine izdvojila 90 tona hrane (mleko u prahu, smrznuti krompir-pomfrit, svinjske polutke, juneće meso, paštete...) podsetila je sagovornica.

U Srbiji je 20 odsto stanovništva pogođeno siromaštvom, dok oko 600.000 sugrađana živi ispod granice siromaštva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.