Gimnazije protiv spajanja

Izvor: Blic, 13.Okt.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazije protiv spajanja

Niške gimnazije „Stevan Sremac“ i „Bora Stanković“ oštro se protive spajanju u jednu srednju školu, što predlaže Ministarstvo prosvete u okviru plana „Mreža škola“. Dugogodišnji problem ove dve prestižne gimnazije, koje ukupno pohađa nešto više od 1.400 učenika, jeste taj što rade u istoj zgradi, jedna u prepodnevnoj, a druga u poslepodnevnoj smeni. Međutim, ovaj predlog odbacuju obe gimnazije, tvrdeći da neće rešiti problem.

Direktori obe gimnazije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju da je rešenje u iseljenju jedne škole ili nadgradnji još jednog sprata, kao i da se spajanjem neće uštedeti ni na čemu, a da će i dalje 48 odeljenja biti u istoj zgradi.

- Naš problem je što je od 1969. godine, kad se iz najstarije niške gimnazije izdvojila nova gimnazija, ona ostala da radi u našoj zgradi. Od tada tu jednu zgradu koriste dve prestižne niške gimnazije. Ako bi se ostvario ovaj predlog nadležnog ministarstva, i dalje bi bilo sve po starom, samo bi to bila ogromna škola. Možda bi ušteda bila nešto manja plata za čelnike škola jer bi bio jedan direktor i jedan pomoćnik direktora. Sve ostale službe bi morale da budu u istom broju jer nam se broj đaka ne bi smanjio. Rešenje je da se „Bora Stanković" iseli i da im se dodeli nova zgrada - kaže direktor „Stevana Sremca" Milan Stojanović.

Njegova koleginica direktor Gimnazije „Bora Stanković" Ljiljana Zlatanović, takođe smatra da bi bilo nedopustivo da se formira jedna škola jer bi se izgubio identitet ove dve gimnazije.

- Pre nekoliko godina „Bora Stanković" je bila najbolja srednja škola u oblasti hemije u celoj Srbiji. Predlagali smo da se postojeća zgrada nadogradi, čak je i urađen projekat koji je odobrio Zavod za zaštitu spomenika, jer je zgrada pod zaštitom države. Spremni smo i da se preselimo u neku drugu zgradu ako nam budu ponudili, ali nećemo da se spajamo - kaže direktorka.

Plan „Mreže škola" svake godine se dostavlja do 31. decembra, a Vlada Srbije do marta naredne godine taj plan usvaja.

I načelnik nije za fuziju

Načelnik školske uprave Živomir Jovanović ističe da, iako je ovo samo predlog, da je već pomoćniku ministra prosvete Bogoljubu Lazareviću izneo niz argumenata protiv spajanja dve gimnazije.

- Nećemo dozvoliti da se to dogodi jer to nije opravdano. Tačno je da postoji problem jer koriste istu zgradu, ali ćemo to pokušati da rešimo. Grad Niš mora da nam pomogne jer ima dosta praznog prostora u koji bi mogla da se preseli jedna gimnazija - naglašava načelnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.