Gde se nalaze i šta snimaju kamere na auto-putu od Beograda do Niša?

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde se nalaze i šta snimaju kamere na auto-putu od Beograda do Niša?

Čak 56 kamera, na 14 lokacija snimaju jedan od najprometnijih putnih pravaca u Srbiji, auto-put Beograd - Niš. U Putevima Srbije kažu da su probna snimanja u toku, a kamere beleže registarske oznake i vreme prolaska na osnovu kojeg je moguće izračunati i prosečnu brzinu kretanja automobila.

Maksimalna dozvoljena brzina na ovoj deonici je 130 km/h, a ukoliko snimci pokažu da se vozilo kretalo brže, vozaču će biti naplaćena kazna, ali tek nakon završenog test perioda, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << što bi moglo da bude za oko 3 meseca.

Do tada će kamere, kako kažu u Putevima Srbije beležiti promet na auto-putu.

Podaci o vozilu (registarske oznake, vreme prolaska) arhiviraju se i na serveru sistema za unapređenje kontrole i nadzora naplatnog sistema na svakoj od naplatnih stanica i centralnom serveru ovog sistema smeštenog u DATA centru - kažu u Putevima.

Kamere će, pojašnjavaju u ovom preduzeću, pomoći boljoj naplati putarine i identifikacijji “odbeglih” vozila.

U cilju podizanja nivoa naplate putarine na 100% (trenutna naplativost iznosi 99,93%) i sprečavanja situacija u kojoj bahati vozači razgrađuju ogradu i vrše nedozvoljene izlaske sa autoputa, vršiće se identifikacija svih vozila koja su ušla, a nisu registrovana na izlazu iz naplatnog sistema - kažu u Putevima.

Ono što je najvažnije za vozače je da na osnovu snimaka sa kamera može još detaljnije biti izračunata prosečna brzina kretanja.

Ukoliko se utvrdi prekoračenje maksimalno dozvoljene prosečne brzine, ta informacija će se sa registarskim brojem i pratećom dokumentacijom (video snimci, fotografije) distribuirati svim serverima naplatnih stanica koje su u smeru kretanja tog vozila. Svi ovi podaci će biti dostupni Direkciji policije, Upravi saobraćajne policije, a oni će doneti odluku o daljem kažnjavanju - pojašnjavaju iz nadležnog preduzeća.

Raspored kamera pogledajte u infografiku.

Raspored kamera na auto-putu od Beograda do NIša

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.