Fotografija Nišlijke najbolja među 200 iz celog sveta

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jun.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija Nišlijke najbolja među 200 iz celog sveta

Slika devojčice koja sa veknom hleba čuči u napuštenoj fabrici njenoj autorki Aleksandri Kostić iz Niša donela je pobedu na svetskom konkursu Evropske komisije i izložbu u Milanu.

Ova grafička dizajnerka, koja je završila master studije na Fakultetu umetnosti, prethodno je kao jedan od 9 finalista odabranih među 200 autora, koji su iz celog sveta odgovarali na temu "Our Future is on the Table", bila pozvana u Brisel na manifestaciju "EU Development Days".
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Tamo se družila za ostalim finalistima iz Kolumbije, Indije, Ugande, Trinidada i Tobaga, Indonezije, Vijetnama i Avganistana čije su fotografije bile izložene tokom cele manifestacije, a za omiljenu mogao je da glasa svaki od 5.000 posetilaca.

Aleksandra je ubedljivo pobedila sakupivši više od 27 % glasova, a fotografijom je želela da podstakne druge da razmisle o investicijama koje bi zaštitile zdravlje i dobrobit budućih generacija.

U Srbiji je hleb obavezan deo svakodnevne ishrane. Ipak, mnoga deca iz manjinskih zajednica, kao devojčica na slici, žive u siromaštvu i porodice im jedva mogu priuštiti taj hleb. Ljudi decu gledaju kao na budućnost, ali je teško da ta budućnost raste, napreduje i bude vesela bez ispunjenja osnovnih potreba - kaže Aleksandra.

Predsednik Evropske komisije, supruga Bila Gejtsa Melinda, premijer Luksemburga, Kofi Anan, Federika Mogerini, Ban Ki Mun... A zatim sam kao pobednik imala prijem kod evropskog komesara Nevena Mimice sa kojim mi je razgovor bio posebno zanimljiv - priča Aleksandra.

Iako se fotografijom bavi tek 3 do 4 godine, imaće priliku koja se retko kom fotografu pruža, a to je da svoje radove izloži u Milanu. Odlučila je da tamo prikaže seriju fotografija iz koje je i pobednička.

Voli portrete, uličnu fotografiju i uvek se trudi da njima "ispriča priču".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Fotografija Nišlijke Aleksandre Kostić najbolja u Evropi

Izvor: Blic, 09.Jun.2015

Fotografija devojčice sa hlebom koja čuči u ruiniranoj fabričkoj hali donela je evropsko priznanje mladoj umetnici Aleksandri Kostić (25) iz Niša...Žiri je odlučio da zbog Aleksandrine fotografije sa kojom se prijavila na konkurs „Our future is on the table“ ona bude među devet od 200 autora...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.