Firma koja će zidati zgradu na niškom keju znala za prodaju kuće 2 godine pre licitacije

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jun.2023, 13:58

Firma koja će zidati zgradu na niškom keju znala za prodaju kuće 2 godine pre licitacije

Iz firme Đokić gradnja, koja će zidati zgradu kod Mosta mladosti u Nišu, kažu da će sačuvati fasadu stare žute kuće i da sve rade u skladu sa zakonom. Najavu licitacije dobili su iz Uprave za imovinu, kako ističu, još 2021, dve godine pre nego što su za prodaju kuće znali drugi građani koji bi možda takođe licitirali, dok su odobren urbanistički projekat imali pet meseci pre javnog nadmetanja, kada je deo kuće još bio u svojini Grada. Ipak, kažu "da žele da budu izuzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz političkih prepucavanja".

Dva dana nisu bila dovoljna firmi da pošalje odgovor Južnim vestima, kako navodi vlasnik i direktor Miodrag Đokić, pa su to učinili tek nakon objavljivanja teksta.

Iz firme kažu da će sačuvati fasadu stare žute kuće; foto: Printscreen / djokicgradnja.rsĐokić zato sumnja da je tekst bio “osmišljen i napisan kako bi naneo štetu u poslovanju i ugledu firme zarad nečijih političkih prepucavanja”.

Privredno društvo Đokić gradnja osnovano je 2019, ali se vlasnik i direktor gospodin Miodrag Đokić bavi izgradnjom stambenih objekata od 2013. Iza nas je izgrađenih preko 10.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora i preko 250 zadovoljnih kupaca i nećemo dozvoliti da se naša reputacija ugrozi iznošenjem netačnih i nepotpunih informacija u vezi sa lokacijom u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog broj 27 - navode u demantiju.

Zvanične informacije o zidanju zgrade na toj lokaciji Nišlije su mogle da dobiju avgusta prošle godine, kada je, kako navode iz Đokić gradnje, u Narodnim novinama objavljen javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta.

Prema odgovoru firme i prema zvaničnim podacima, Uprava za građevinarstvo je urbanistički projekat potvrdila još 25. novembra 2022, više od pet meseci pre održavanja licitacije, koja je takođe bila najavljena samo u dnevnim novinama.

Za, po vama spornu, k.p. br. 448 K.O. Niš - Bubanj je potpisan predugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje 9. jula 2020. od fizičkog lica V. M, koji je nosilac prava svojine na posebnom delu objekta br. 1 - stanu neto površine 119 kvadrata, u okviru objekta br. 1 ukupne bruto površine 164 kvadrata, na osnovu koga je potpisan Ugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje dana 19. septembra 2022 - objašnjava Đokić.

Iako je gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla da Grad nije znao ko će biti kupac, iz firme tvrde da su januara 2021. dobili obaveštenje Uprave za imovinu da se prikupljaju podaci potrebni da se predloži postupak otuđenja iz javne svojine narednim oglasom i da će o oglasu biti obavešteni.

Licitacija protekla uz nesuglasice; foto: JV / Tamara RadovanovićZa razliku od njih, drugi građani, koji bi možda takođe licitirali za kupovinu kuće, obavešteni su o licitaciji tek kada je sam oglas objavljen, i to aprila ove godine, samo u dnevnom listu, ne i na sajtu Grada Niša. Međutim, iz Đokić gradnje smatraju da nisu privilegovani, da su oštećeni i da su imali pravo preče kupovine.

Oglas je konačno objavljen 14. aprila 2023. Dakle, nakon više od dve godine posle dobijenog obaveštenja. I Vi to nazivate sumnjivim tajmingom? Dalje, na javno sprovedenoj licitaciji, mi nismo bili jedini ponuđači, tako da ne razumemo čiji smo mi “miljenici” - navode iz firme.

Uslovima koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture, dodaju, predviđeno je da se sačuva fasada kuće.

Ističu i da je procedura izdavanja rešenja o odobrenju za gradnju ispoštovana i u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i da Zakon omogućava da se sva dokumentacija koju su imali pre licitacije dobije bez rešenih imovinskih odnosa.

Zahvaljujemo se na interesovanju za poslovanje našeg privrednog društva. Najpre, želim da izrazim negodovanje povodom ostavljenog kratkog roka za izjašnjenje po dostavljenim pitanjima, što ostavlja sumnju da je tekst već bio osmišljen i napisan kako bi naneo štetu u poslovanju i ugledu našem privrednom društvu, a zarad nečijih političkih prepucavanja. U želji da verujemo da vam to nije bila namera, a imajući u vidu da ste Vi već objavili vest na vašem portalu dana 29.06.2023. godine u 11:00h, ovim putem zahtevamo od Vas da, u skladu sa ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) objavite demanti.

Privredno društvo Đokić Gradnja osnovano je 2019. godine, ali se vlasnik i direktor Gospodin Miodrag Đokić bavi izgradnjom stambenih objekata od 2013. godine. Iza nas je izgrađenih preko 10.000 m2 stambenog i poslovnog prostora i preko 250 zadovoljnih kupaca i nećemo dozvoliti da se naša reputacija ugrozi iznošenjem

netačnih i nepotpunih informacija u vezi sa lokacijom u Ulici Kralja Stefana Prvovenčanog broj 27.

Zakon o planiranju i izgradnji ("Sl. Glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 – odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – odluka US, 50/2013 – odluka US, 98/2013 – odluka US, 132/2014 i 145/2014) jasno propisuje proceduru izdavanja rešenja o odobrenju za gradnju koja je u našem slučaju i sprovedena. Naime, u utorak 30.08.2022. godine u dnevnom listu Narodne Novine oglašen je javni poziv za prezentaciju Urbanističkog projekta za urbanističko arhitektonsku razradu lokacije stambeno poslovnog objekta spratnosti P0+P+5 na k.p.br.448 i 450 K.O. Niš-Bubanj u ulici Stefana Prvovenčanog bb, što je inače uobičajena procedura prilikom izrade Urbanističkog projekta.

Obaveštenjem Gradske uprave za građevinarstvo broj 353-1306/2022-06 od 25.11.2022. godine potvrđen je Urbanistički projekat, na osnovu koga su izdati lokacijski uslovi broj ROP-NISP-39122-LOC-1/2022. Pomenutim Zakonom se omogućava dobijanje svih gore pobrojanih dokumenata bez rešenih imovinski odnosa, tako da ne stoji činjenica da smo mi privilegovani.

Takođe ističemo da je izdatim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji su sastavni deo Urbanističkog projekta, koji je javno dostupan, predviđeno da se sačuva fasada objekta što možete videti u priloženom idejnom rešenju.

Kada je reč o imovinskim odnosima, ističemo da je za k.p. br. 450 K.O. Niš-Bubanj potpisan predugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje dana 09.07.2020. od fizičkog lica I.P. koji je nosilac prava privatne svojine 1/1, a na osnovu koji je potpisan Ugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje 02.11.2022. godine.

Za, po vama spornu, k.p.br. 448 K.O.Niš- Bubanj je potpisan predugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje dana 09.07.2020. od fizičkog lica V.M. koji je nosilac prava svojine na posebnom delu objekta br. 1 – stanu neto površine 119 m2, u okviru objekta br. 1 ukupne bruto površine 164 m2 na osnovu koga je potpisan Ugovor o prenosu prava svojine radi izgradnje dana 19.09.2022. Na preostaloj površini objekta od 45 m2, kao i na srazmernom delu parcele ukpune površine 307 m2 upisano je pravo javne svojine Grada Niša. Nakon potpisivanja predugovora, tadašnja vlasnica V.M. se obratila Gradu Nišu sa zahtevom za kupovinu dela objekta i pripadajućeg zemljišta. Dana 27.01.2021. godine dobijeno je obaveštenje Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj broj: 463-152/2020-04 u kome se između ostalog navodi da uprava preduzima sve radnje na prikupljanju podataka neophodnih za ispunjenje uslova da se za iste predloži pokretanje postupka otuđenja iz javne svojine narednim oglasom i da će nas po objavljivanju oglasa za otuđenje o tome obavestiti. Nismo se protivili tome i ako smo stava da smo kao suvlasnici objekta oštećeni i da smo imali pravo preče kupovine. Oglas je konačno objavljen 14.04.2023. godine. Dakle, nakon više od dve godine posle dobijenog obaveštenja. I VI to nazivate sumnjivim tajmingom? Dalje, na javno sprovedenoj licitaciji, mi nismo bili jedini ponuđači, tako da ne razumemo čiji smo mi „miljenici“.

Zahtevamo od Vas da tekst u celosti objavite i da nas u budućnosti izuzmete od političkih prepucavanja kako ne bi ste dalje narušavali ugled firme koji je ovim vašim neproverenim pisanjem poljuljan. U suprotnom, bićemo prinuđeni da se borimo svim raspoloživim Zakonskim sredstvima koja su nam na raspolaganju, uključujući i tužbu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.