Finale takmičenja “Frankofona pesma” u subotu u niškom Narodnom pozorištu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2023, 20:22

Finale takmičenja “Frankofona pesma” u subotu u niškom Narodnom pozorištu

14 kandidata nastupiće u finalu 19. takmičenja “Frankofona pesma” u niškom Narodnom pozorištu, u subotu, 25. marta, od 14 sati. Najbolje će odabrati žiri i oni će dobiti nagrade. Svi zainteresovani mogu ući besplatno, s tim što moraju uzeti kartu na biletarnici do subote u 13 sati, zbog ograničenog broja mesta.

U martu, mesecu frankofonije, održana su tri polufinala - u Nišu, Beogradu i Novom Sadu i iz svakog su odabrani finalisti koji će nastupiti na završnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << takmičenju u niškom Pozorištu.

Iz svakog grada odabrano je po dvoje ili troje finalista u dve kategorije - juniori (od 13 do 17 godina) i seniori (od 18 do 28 godina), te će u finalu u Nišu nastupiti 14 kandidata. Takmičari i takmičarke nastupaju sa istom pesmom koju su izvodili tokom polufinalne selekcije - navode sa Francuskog instituta u Nišu.

Kandidati će nastupati pred žirijem koji, kako je istaknuto, čine profesionalci u oblasti muzike i francuskog jezika, a ocenjivaće se interpretacija, kreativnost, izbor i originalnost pesme, vokalne sposobnosti, izgovor francuskog i ponašanje na sceni.

Publika će moći da uživa u izvedbama pesama Edit Pjaf, Vanese Paradi, Lare Fabian, Indile i drugih muzičara, uglavnom savremenih pevača i pevačica.

Organizatori kažu da se ove godine prijavio veliki broj onih koji imaju između 13 i 28 godina, a koji vole da pevaju na francuskom jeziku. Jedini uslovi bili su da su amateri i da nemaju državljanstvo nijedne frankofone zemlje.

Najbolje očekuju nagrade - prva nagrada u kategoriji juniora je zvučnik Beats, a u kategoriji seniora tablet iPad.

Inače, finale organizuje Francuski institut u saradnji sa Međunarodnom organizacijom frankofonije, frankofonim ambasadama u Srbiji, niškim Narodnim pozorištem, Studentskim kulturnim centrom i Simfonijskim orkestrom u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.