Film o Entoniju Bordejnu otvara “Slobodnu zonu” u niškom bioskopu “Cineplexx” i NKC-u

Izvor: JužneVesti.com, 26.Okt.2021, 14:41

Film o Entoniju Bordejnu otvara “Slobodnu zonu” u niškom bioskopu “Cineplexx” i NKC-u

Ljubitelji dokumentarnog i igranog filma imaće priliku da od 4. do 9. novembra u bioskopu Cineplexx u Nišu i u maloj sali Niškog kulturnog centra gledaju filmska ostvarenja koje predstavlja festival “Slobodna zona” koji popularizuje angažovanu kinematografiju. Kao i prošle godine, publika će moći da prati Festival i onlajn, a program će otvoriti bioskopska premijera filma Drumski trkač: Entoni Bordejn.

Organizatori najavljuju više od 60 ostvarenja i ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da će 17. izdanje Festivala biti u znaku onih čije su sudbine menjale ili menjaju svet, kao i u znaku zajedništva i opomena.

Autentičan izraz, teme koje su itekako trenutno aktuelne, osvrti na nekadašnja dešavanja i njihov uticaj na sadašnjicu, lična i kolektivna iskustva uslovljena političkim odlukama sadržani su u ovogodišnjim filmovima - piše u saopštenju.

Film Drumski trkač: Entoni Bordejn, koji otvara "Slobodnu zonu", dokumentarac je o poznatom američkom kuvaru, TV licu i piscu koji je preminuo pre tri godine i predstavlja priču o njegovom životu, putovanjima i hrani.

U režiji Oskarom nagrađivanog Morgana Nevila, film o Entoniju Bordejnu nije hronološka priča o njegovom uspehu, životu i smrti. To je dvočasovni omaž čoveku sagledan iz ugla njegovih prijatelja i saradnika. Onih kojima je dao deo sebe, podelio sa njima svoje misli i osećanja - kažu organizatori.

Pored ovog ostvarenja, kao glavne favorite izdvajaju filmove Najgora osoba na svetu, Najlepši dečak na svetu, Murina, Mala mama, Povratak u Rems, Spenser i druge.

Na Festivalu će biti projektovano i nekoliko filmova u okviru "Zelene zone", linije koja se bavi ekološkim temama, kao i nekoliko njih koji su deo "Zone bez granica" i koji dolaze iz zemalja čija produkcija se retko prikazuje u domaćim bioskopima.

Osim Niša, "Slobodna zona" održava se u Beogradu i Novom Sadu, a od 10. do 20. novembra i publika iz ostalih gradova moći će da prati Festival putem onlajn platforme KinoKauch.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.