Festival nemačkih filmova “između percepcije i stvarnosti” u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 18.Okt.2023, 10:47

Festival nemačkih filmova “između percepcije i stvarnosti” u Nišu

Sedam nemačkih savremenih filmova očekuje Nišlije od četvrtka, 26. oktobra do nedelje, 29. oktobra na 12. izdanju GoetheFEST-a, koji će biti održan u bioskopu Cineplexx. Organizatori navode da će filmovi pružiti analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu.

Prvo veče festivala koji ove godine ima slogan “Refleksije - između percepcije i stvarnosti”, od 19:30 otvoriće filmska adaptacija bestselera nemačkog standup komičara i pisca Feliksa Lobrehta >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Sunce i beton u režiji Dejvida Vnenta.

Film će, prema najavama, publiku odvesti u centar socijalnih nepravdi, a za četvoricu tinejdžera i glavnih protagosnista to je kvart pun droge, rep muzike, nasilja i dosade.

Narednog dana, u petak, 27. oktobra od 19 sati Nišlije će moći da pogledaju projekciju filma Obični, rediteljke Sofi Linenbaum, dugometražnu naučno-fantastičnu satiru.

Od 21 sat biće prikazan film Egzil Visara Morene. Teme ovog nadrealnog trilera o paranoji i identitetu, sa elementima nekonvencionalnog smisla za humor, jesu posledice integracije, asimilacije i ksenofobije po život čoveka - navode organizatori.

Dan kasnije, od 19 sati, na programu će biti film Ilkera Čataka Zbornica, koji je bio nominovan za Oskara, a od Nemačke filmske akademije dobio je nagrade za najbolji film, režiju, scenario, montažu i glavnu žensku ulogu.

Od 21 sat, gledaoci će imati prilike da odgledaju još jedan film koji je bio nominovan za Oskara, Sveti pauk, reditelja Alija Abasija, rađen u dansko/nemačko/švedsko/francuskoj koprodukciji.

 Reč o najiranskijem filmu ikada snimljenom, koji je začeo pukotinu u cenzuri dugoj 50 godina. Reditelj i ostali učesnici iranskog porekla u filmu snose teške posledice odluke da se društveno angažovano pozabave temom femicida kao posledice mizoginiije u kontekstu islamskog fundamentalizma, upravo u vreme iranskih protesta za ženska prava - kažu iz GoetheFEST-a.

Poslednje veče festivala, 29. oktobra, otvoriće film Zaljubljena Orfeja reditelja Aksela Raniša, a iz GoetheFEST-a kažu da film spaja operu i film.

Dvanaesto izdanje festivala zatvoriće film Čovekove mere Larsa Karumea, drama o nemačkoj kolonijalnoj istoriji i zločinima nad nambijskim plemenima Herero i Nama, koje istoričari smatraju prvim genocidima 20. veka.

I ove godine program je, ističu, tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa festivala autorskog filma Berlinala.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Počinje 12. GoetheFEST u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2023, 06:13

Dvanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, održava se u Novom Sadu od 19. do 22. oktobra. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti" u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazano pet nemačkih savremenih filmova koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.