Festival gljiva u Vidrištu i čorba od 100 vrsta gljiva Neše Travke

Izvor: RadioCity.rs, 30.Okt.2020, 15:12

Festival gljiva u Vidrištu i čorba od 100 vrsta gljiva Neše Travke


Manifestacija se ovoga puta održava na jednom jako lepom istorijskom mestu, Vidrištu. Tu je nekada bio stari srpski grad Železnik i istoimeni manastir koji je nažalost napušten. Baš na tom mestu ćemo napraviti izložbu gljiva. Očekujemo determinatore predsednika i potpredsednika Gljivara Srbije koji će posetiocima  objasniti kako da prepoznaju jestive pečurke, kaže Nebojša Stamenović, kuvar i promoter zdrave hrane iz prirode.
Dodaje da pečurke imaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << lekovita svojstva.Na festivalu će biti predstavljena pečurka poznatija kao Ganoderma Lucidum (Hrastova sjajnica), koju malo ljudi bere, jer nisu upoznati sa njenom primenom u ishrani niti lekovitim svojstvima, iako je ona  kraljica među pečurkama, objašnjava Stamenović. Koristi se u medicinske svrhe i primenjuje u lečenju oboljenja jetre, povišenog krvnog pritiska, raka dojke i prostate, artirtisa i drugih.
Posetioci će imati prilike da probaju jedinstvenu čorbu od gljiva. Glavni kuvar nam je oktrio tajnu: sastojak da vam svako jelo uspe je ljubav, poručuje. Ipak, čorba Neše Travke ( Nebojša Stamenović) specifična je po tome što za njenu pripremu koristi bistru izvorsku vodu i sto vrsta gljiva. Gurmani će dobiti i recept za spremanje ove gorbe, a za one koji nisu u mogućnosti da dođu na festival kuvar oktriva sastojke: prazi luk, hladno ceđeno suncokretovo i maslinovo ulje, začini pečurke i pavlaka, koja daje ukus.
Na festivalu će biti prikazana izložba jesenjih gljiva i kao i fotografije. Događaj organizuje Gljivarsko društvo Niš uz podršku Turističke organizacije Niš. Festival se organizuje po drugi put.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.