Farma domaćih životinja usred Niša

Izvor: JužneVesti.com, 19.Avg.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Farma" domaćih životinja usred Niša

Guske koje u jatu šetaju trotoarima i ulicama, konji koji spavaju ispod terase i jedu iz kontejnera, svinje i ćurke koje šetaju između zgrada, čest su prizor u delu niškog naselja Apelovac.

Više puta su se žalili komunalnim inspekcijama na to što domaće životinje, o kojima se navodno staraju komšije u blizini ovih zgrada, slobodno šetaju. Međutim, tvrde da nikakve reakcije nije bilo i da je, kako godine prolaze, životinja sve više.

- Zamislite da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pogledate kroz prozor i vidite konja koji spava ispod vaše terase ili jede rastinje uz spoljni zid vaše sobe. Toliko se odomaćio da ne beži od ljudi. Nekad stane ispred ulaza i ne možete da prođete. Ili vozite auto i odjednom naiđete na guske. Tim životinjama nije mesto u gradu - kaže jedan od stanovnika ovih zgrada.

- To radim da ne bude da sedim skrštenih ruku. Snimio sam konje, ćurke i guske, ali mi svinja svaki put promakne. To je naš "farmvil". Osim njega, problematična je i deponija u blizini. Neko mora to da reši - kaže Ilić.

Kako je objašnjeno u Komunalnoj policiji, svaka opština, u ovom slučaju Palilula, ima svoju odluku o uslovima za čuvanje domaćih životinja. Prema toj odluci, ne samo da ne bi trebalo da domaće životinje budu puštene iz ograđenih prostora, nego u urbanom delu grada uopšte ne bi trebalo ni da se čuvaju.

- Mi možemo da napravimo službenu belešku, uzmemo podatke o onome ko čuva životinje, njihovom broju, uslovima u kojima se čuva i prosleđujemo komunalnoj inspekciji. Oni mogu da u upravnom postupkom sprovedu sankcije, na primer, da utvrde nedozvoljeno čuvanje i nalože uklanjanje životinja - objašnjava Milan Đorđević, portparol Komunalne policije u Nišu.

- Građani jesu ugroženi i neko nesavesno brine o životinjama. Ali vlasnici tih konja, na primer, često nemaju ličnu kartu i ne znamo ko su, pa je u tom slučaju reč o "konju N.N. lica". Tada nemamo kome da napišemo prijavu. A kada znamo ko je vlasnik, nemamo kome da naložimo da privremeno ukloni ili oduzme životinje. Ne postoji pravno lice, preduzetnik, koji je Grad ovlastio da ih uklanja i brine o njima do dolaska vlasnika - objašnjava Ivona Murge, komunalni inspektor Opštine Palilula.

Ona dodaje da su se inspektori i sam predsednik Opštine zbog ovog problema više puta obraćali Službi za koordinaciju i nadzor svih komunalnih inspekcija, ali da odgovarajućeg odgovora još nema.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Niš: Parada gusaka i neuhvativa svinja (VIDEO)

Izvor: Mondo, 19.Avg.2014

Guske koje u jatu šetaju trotoarima i ulicama, konji koji spavaju ispod terase i jedu iz kontejnera, svinje i ćurke koje šetaju između zgrada, čest su prizor u delu niškog naselja Apelovac...Foto: screenshot/YouTube..Stanovnici u stambenom kompleksu u Triglavskoj ulici kažu da je problem još...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.