EIB dao 384 miliona evra za Koridor

Izvor: B92, Tanjug, 23.Okt.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EIB dao 384 miliona evra za Koridor

Luksemburg -- Premijer Mirko Cvetković i predsednik EIB-a Filip Majstad potpisalli su u Luksemburgu ugovor o finansiranju izgradnje Koridora 10, vredan 384 miliona evra.

Ovim kreditom biće finansirana izgradnja deonica Koridora 10 od Grobovnica-Levosoje dužine 75 kilometara. "Tim kreditom zatvara se finansiranje i izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju", kaže premijer Cvetkvoić i dodaje da je u razgovoru sa predsednikom EIB Mejstatom dobio uveravanja da će EIB finansirati i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krak koridora 10 od Niša do bugarske granice.

Predsednik EIB Mejstat je naglasio veliki značaj finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji i dodao da se potpuno slaže s ocenom Cvetkovića o značaju kreditiranja srpskih malih i srednjjih preduzeća i podrške krupnim direktnim stranim investicijama, što jamči za otvaranje novih radnih mesta.

Koridor 10 delimično je finansiran i kreditom koji je Srbija dobila od Evropske banke za rekonsktrukciju i razvoj u iznosu od 150 miliona evra. Taj novac namenjen je izgradnji dve deonice na autoputu od Niša do Dimitrovgrada.

Novac za izgradnju deonice Koridora od Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, od Grabovnice do Grdelice i od Vladičinog Hana do Neredovaca, u iznosu od 388 miliona dolara, obezbedila je Svetska banka kroz kredit koji je odobren sredinom godine.

Ukupna vrednost izgradnje Koridora 10 procenjenja je na 1,6 milijardi evra.

EIB otvara kancelariju u Beogradu

Evropska investiciona banka najavila je otvaranje isturenog ureda EIB u Beogradu. Premijer Mirko Cvetković ocenio je da bi to trebalo znatno da proširi i jača i dosad dobru saradnju EIB i vlade Srbije.

U razgovoru Cvetkovića i Mejstata je naglašeno da Evropska investiciona banka rešena da podrži ekonomski oporavak i pomogne

Srbiji da napreduje na putu za uključivanje u Evropsku uniju.

On je dodao da EIB podstiče kreditima i razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i druge projekte, među kojima je i razvoj Kliničkog centra.

"Ukupna sredstva koja je EIB do sada uložila u Srbiju iznose 1,6 milijardi evra", naglasio je Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.