“Duge noći i crne zastave” premijerno u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Dec.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Duge noći i crne zastave” premijerno u Nišu

Nakon pet meseci od premijere na festivalu u Smederevu, predstava “Duge noći i crne zastave“ po romanu pisca Dejana Stojiljkovića biće prvi put izvedena pred niškom publikom u utorak 15. decembra u 20 sati u Narodnom pozorištu Niš.

Ovaj pozorišni komad niško pozorište radilo je u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, a režiju potpisuje Ivan Vuković.

Kao u romanu, koji su za pozorište prilagodili i dramatizovali autor i Ivan Velisavljević, radnja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << predstave se dešava 1386. godine.

Na sceni Narodnog pozorišta pojaviće se knez Lazar i kneginja Milica, niz plemića predvođenih Ivanom Kosančićem, Milanom Toplicom i Milošem Obilićem, zatim Vuk Branković, Kraljević Marko, kao i turski velikaši Murat i njegov sin Bajazit. Radnja predstave je u vreme kada granice Srbije potresaju upadi osmanlijskih pljačkaških hordi

Postoje neke razlike u odnosu na roman, kao što je, recimo, ta da se u predstavi pojavljuje Jelena umesto Olivere. Osim toga, u knjizi je možda dominantniji Milan Toplica, dok je u predstavi to Ivan Kosančić - kaže pisac Dejan Stojiljković.

On napominje da su reakcije onih koji su čitali roman različite “jer svako doživljava knjigu na svoj način i vizualizuje likove”.

Pa i mene je iznenadilo kako je ispao lik Marka Kraljevića, nisam ga tako zamišljao. Ali mi se ne kraju dopalo kada sam video celinu - objašnjava Stojiljković.

Reditelj Ivan Vuković napominje da se ovaj pozorišni komad poigrava sa mitovima i istorijom.

U osvit trenutka koji nekako odbija da ostane u prošlosti - Kosovske bitke, par godina ranije, dešava se naša predstava. Vere, ljudi, ideje, demoni, košmari dva sveta, neumoljivo se survavaju jedni na druge. Ishod znamo svi, razlozi nam nekako uvek izmiču - kaže Vuković.

Kako kažu u niškom pozorištu, karata ima još malo, a cena ulaznice za premijeru je 600 dinara.

Na pitanje zašto je niška publika morala da čeka na premijeru nešto više od 5 meseci, reditelj i upravnik Narodnog pozorišta Ivan Vuković kaže da njeno igranje nije bilo moguće ranije zbog tehničkih razloga. On napominje da je glumački ansambl iz Šapca imao puno obaveza, te da nije bilo lako uklopiti termine dva pozorišta.

Čak dva festivala su imali na početku sezone, tako da im je bilo jako teško da se uklope i da pomeraju te obaveze. S druge strane, mi smo imali premijeru prošlog meseca, a gledamo da ne zbijamo premijere. Ovo je bio prvi slobodan termin, ali verujem - taman kad treba - kaže Vuković.

Podsetimo, predstava je premijerno igrana 6. jula na pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi“ u ambijentu Smederevske tvrđave.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.