Društvo književnika Niša u svoje redove primilo sedmoro novih članova

Izvor: JužneVesti.com, 26.Apr.2023, 19:29

Društvo književnika Niša u svoje redove primilo sedmoro novih članova

Povodom sedam decenija rada, niško Društvo književnika i književnih prevodilaca primilo je edmoro novih članova - Aleksandru Gojković, Danielu Ivanović, Olivera Injca, Nikolu Markovića, Milenu Mišić Filipović, Mišu Rakociju i Srđana Stojiljkovića. Osnovali su i onlajn knjižaru “Nestor Žučni” i planiraju da do kraja godine obnove rad redakcije časopisa Gledišta.

Kako navode iz Društva, odluku su doneli na sednici svoje Skupštine, koja je održana u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << okviru obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava u ponedeljak, 24. aprila, u Niškom kulturnom centru.

Jednoglasno je usvojen predlog Predsedništva da u članstvo bude primljeno sedmoro književnih stvaralaca - navode iz Društva književnika.

Aleksandra Gojković rođena je 1976. godine u Nišu. Filolog je i esejista, a od 2004. godine radi u Narodnim novinama kao novinar kulturne rubrike. Pesnikinja Daniela Ivanović rođena je takođe u Nišu, 1958. godine, uređuje pozorišnu publikaciju Godišnjak od 1997, a u niškom Narodnom pozorištu radi od 1986.

Oliver Injac je rođen u Boru 1969. godine i poznati je srpski advokat i književnik. Nikola Marković rođen je 1990. godine u Kotoru, živi u Nišu, pisac je i osnivač kumulonimbus.me, novinar i kolumnista portala Južne vesti.

Među novim članovima je i Milena Mišić Filipović, rođena 1981. u Nišu. Ona je filolog, esejista i lektor za srpski jezik. Radi kao urednica književnog programa u NKC-u. Poznati srpski istoričar umetnosti i erheolog Miša Rakocija rođen je 1957. godine u Nišu, a novi član je i niški pisac Srđan Stojiljković, rođen 1966. takođe u tom gradu. Jedan je od osnivača pesničke grupe “Preterizam”.

Povodom međunarodnog praznika knjige, Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša predstavilo je i bibliofilsko izdanje - knjigu biografija i bibliografija članova.

U danima obeležavanja jubileja, Društvo je, prisećajući se svog ranijeg naziva, osnovalo onlajn knjižaru “Nestor Žučni”, kako bi otrglo od zaborava stvaralaštvo Proke Jovkića, prvog srpsko-američkog pesnika, koji počiva na niškom Starom groblju.

Iz Društva ističu da planiraju da do kraja 2023. obnove i rad Redakcije književnog časopisa Gledišta, koji je od 1953. do 1964. godine izlazio u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.