Domaća radinost u centru Niša

Izvor: RadioCity.rs, 11.Feb.2016, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća radinost u centru Niša

“Kreativni kutak” naziv je bazara koji je uoči predstojećeg Svetog Trifuna otvoren na Trgu Kralja Milana. Na ovoj promociji starih i umetničkih zanata predstaviće se udruženja, samostalne zanatlije i svi oni koji sami proizvode razne suvenire.

„Cilj nam je da predstavimo mlade umetnike i sve one koji se bave domaćom radinošću, i starim zaboravljenim zanatima, da približimo našim građanima šta mi to radimo i spoj tradicije i savremene tehnologije i upotrebe novih dodataka“, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << kaže organizatorka Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“, za City radio.
Oko 40 izlagača iz Zaječara, Svrljiga, Leskovca, Kraljeva i naravno Niša ponudili su ljubiteljima unikata ručno pravljen nakit, oslikano staklo, duborez, pirografiju, grnčariju, ukrasnu keramiku i drugo.
Nišlije posećuju ovakve prodajne izložbe, ali se zbog loše ekonomske situacije teško odlučuju na kupovinu, kažu zanatlije. Ipak, pojedini izlagači tvrde da strani turisti i te kako podržavaju domaće umetnine.

„Verovali ili ne više stranci kupuju naše proizvode i prepoznaju to što je dobro i kvalitetno više nego mi. Turisti kupuju suvenire kao uspomenu da su boravili u ovom gradu“, Emina Stefanović iz udruženja „Gorska vila“ iz Svrljiga, koje iz svoje palete suvenira nudi vez, liciderska srca, sapune, pletiva, i drugo.
Nešić Miodragu, stolaru, izrada kuhinjskih predmeta i nameštaja od drveta u početku je bila hobi. Sada od toga živi, ali, kako kaže, više preživljava, jer je platežna moć Nišlija jako mala.
„Interesovanje Nišlija za naše proivode je veliko, ali je prodaja nikakva. Mi mnogo poštujemo našu kulturu, tako da ako bi neko finansirao etno turizam to bi funkcionisalo stvarno dobro, ali nam zaista treba podrška“, priča Nešić.

Kreativni kutak otvoren je svakoga dana do nedelje, u periodu od 9 do 17 sati na Trgu Kralja Milana.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.