Dom zdravlja počinje da radi PCR testiranja, u Nišu sve veći broj obolelih mlađih od 30 godina 

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2020, 13:46

Dom zdravlja počinje da radi PCR testiranja, u Nišu sve veći broj obolelih mlađih od 30 godina 

Pacijenti koji su već razvili simptome korone više neće ići na testiranje u Institut za javno zdravlje, već će im se brisevi uzimati u kovid ambulanti u Domu zdravlja, kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić, dok će zdravi testiranje raditi u Institutu. Nešić ukazuje i da se poslednjih nedelju dana povećao broj pregleda u ambulantama, a da je sve veći broj bolesnih Nišlija mlađih od 30 godina.

PCR testiranja više neće raditi samo Institut za javno zdravlje, na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji se građani već nedeljama žale da ne mogu da dođu na red, pa i ako bi da plate test, već se ovaj posao deli na Dom zdravlja i njih.

Danas je počelo PCR testiranje i u centralnom objektu Doma zdravlja, u kovid ambulanti koja je otvorena pre nedelju dana, kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić, a ova podela posla mogla bi da reši problem na koji su građani ukazivali.

Uzorkovanje briseva za PCR test po propisanim indikacijama za sumnjive na kovid radimo od 7-10h u kovid ambulanti centralnog objekta. To je samo za bolesne, zdravi će ići i dalje IZJZ, moramo da podelimo taj posao, da ne bi oni na istom mestu uzimali zdravim i bolesnim ljudima briseve. Mi ćemo raditi bolesne, one koje indikujemo, a oni putnike, retestiranja i one koji žele samoinicijativno da se testiraju - pojašnjava Nešićeva.

Kaže da su dobili dovoljno testova, kao i da svakodnevno izveštavaju Institut o broju koji im je potreban i da svega ima.

U proteklih nedelju dana koliko Niš ima dve kovid ambulante, povećan je broj pregleda. Nešićeva kaže da se u obe ambulante svakodnevno pregleda između 500 i 560 pacijenata, a u proseku od 30 do 40 pacijenata dnevno lekari upute ka Infektivnoj klinici.

Najveći broj pacijenata je starosne dobi 30-50 godina, mada je sve veći broj bolesnih mlađih od 30 godina - ističe.

U ove dve ambulante lekari rade laboratorijske analize i rendgen pluća, u skladu sa kliničkom slikom, kao i serološke testove na antitela, u proseku 80 dnevno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.