Dokumentarni film sadašnjih o nekadašnjim gimnazijalcima “Stevana Sremca”

Izvor: JužneVesti.com, 11.Mar.2024, 14:38

Dokumentarni film sadašnjih o nekadašnjim gimnazijalcima “Stevana Sremca”

Učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” snimili su dokumentarni film Magija filološkog odeljenja o nekadašnjim generacijama ovog odeljenja, njihovim uspesima i uspomena iz srednjoškolskih dana. Iz Gimnazije ističu da fokus filma nisu samo nekadašnji učenici, već i značaj obrazovanja.

Pričom o prethodnim generacijama filološkog odeljenja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, sadašnji učenici istražuju gde su danas i kakve uspomene nose iz vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << provedenog u školi.

Iz Gimnazije kažu da je povod dokumentarnog filma 145 godina od osnivanja njihove škole, kao i to da su učenici sa velikim entuzijazmom radili da snimanju i montaži.

Učenički film Magija filološkog odeljenja ne samo da osvetljava postignuća naših bivših učenika, već i ističe snagu i značaj obrazovanja u našoj ustanovi - kažu iz "Sremca".

Svega 10 meseci od oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića, 1. oktobra te godine počela je sa radom prva niška Gimnazija u privatnoj kući bega Đakovija u Jeronimovoj ulici u Nišu, koji je, prema tadašnjem popisu, od 12.801 stanovnika, imao 1.915 pismenih muškaraca i 73 pismene žene.

Povlačenje Turaka i njihovih školovanih ljudi, kao i težnja Srbije da se što pre okrene i uhvati korak sa tadašnjom modernom Evropom, kao i sam privredni i kulturni napredak zahtevao je opismenjavanje i pokretanje brojnih grana u drugom po značaju gradu Kneževine Srbije, što nije bilo moguće sa velikim brojem nepismenih i nekvalifikovanih radnika i šegrta u Nišu i okolini, pa je pokrenuto otvaranje Prve niške Gimnazije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.