Doktorki iz Niša međunarodna nagrada za istraživački rad

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2024, 11:45

Doktorki iz Niša međunarodna nagrada za istraživački rad

Maja Živković, koja radi kao doktorka na Klinici za očne bolesti u Nišu i kao docentkinja na Medicinskom fakultetu u tom gradu, dobitnica je međunagradne nagrade za medicinska istraživanja “Medis”.

Njoj je u Ljubljani pripala bronzana statua “Budućnost”, pošto je njen rad proglašen najboljim u oblasti oftalmologije. Rad je usmeren na najsavremenije lečenje bolesti žute mrlje.

To istraživanje važno je za određivanje terapije i bavi se donošenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odluke o trajanju terapije tako da se izbegnu neželjeni efekti, a da se istovremeno osigura efikasnost lečenja, navode iz međunarodnog naučnog komiteta.

Žuta mrlja ili makula je zaslužna za naš dobar vid. Kada god je moguće, moramo sve učiniti da do slepila ne dođe. Zahvaljujući novoj terapiji održavamo vidnu oštrinu. U mojoj oftalmološkoj praksi je do sada primenjena terapija kod više od 1.000 pacijenata i kod svih je sprečen nastanak slepila. To su odlični rezultati - kaže Maja Živković.

Uvek, dodaje, teži inovacijama i tome da Niš i Srbija budu rame uz rame sa trendovima i uspesima oftalmologije na svetskom nivou.

To je neka stalna težnja, bilo da sam u ordinaciji ili u operacionoj sali, gde se kao očni hirurg susrećem stalno sa problemima oka. Bavljenje naukom je temelj našeg posla, a postojanje ove nagrade ukazuje na to. Nagrada 'Medis' postaje sigurno najznačajnije medicinsko priznanje u ovom delu Evrope - poručuje ona.

Maja Živković je diplomirala 2006. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je te godine proglašena za najboljeg studenta Univerziteta. Kasnije je doktorirala disertacijom o glaukomu. Autorka je i koautorka više od 60 stručnih radova.

Nagrada “Medis” dodeljuje se godišnje za izuzetna istraživačka dostignuća u devet zemalja centralne i jugoistočne Evrope, u devet medicinskih oblasti - oftalmologija, ginekologija, pedijatrija, gastroenterologija, neurologija, reumatologija, pulmologija, farmacija i intenzivna medicina i anesteziologija.

O tome ko će dobiti nagradu odlučuje međunarodni naučni komitet sačinjen od eminentnih profesora. Oni su ove godine analizirali 242 rada i izabrali 18 finalista, a zatim odlučili da nagrada pripadne Nišlijki.

Ta nagrada dodeljena je ove godine deseti put, a namenjena je lekarima i farmaceutima koji se, osim redovnog, bave i istraživačkim radom i time daju doprinos uvođenju inovacija i borbi protiv savremenih bolesti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.