Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na Bubnju

Izvor: JužneVesti.com, 04.Apr.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

Prva slepa osoba koja je preko taktilne mape doživela izgled spomenika posvećenog stradanju u Drugom svetskom ratu bila je mlada Marija Milanović iz organizacije Savez >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << slepih Grada Niša koja je istakla da se na ovaj način kulturno-istorijski objekti približavaju slepim i slabovidim osobama.

Na ovaj način slika o važnim znamenitostima postaje pristupačna slepim osobama - rekla je Marija.

foto: D. VidojkovićDa se slepim i slabovidima omogući da osete izgled spomenika koji je jedan od simbola Niša ideja je koja je potekla od učesnika konferencije KreNI. Tim mladih je na konferenciji održanoj 2017. godine razvio ideju da se kulturno-istorijsko nasleđe "Bubnja" načini pristupačnim osobama sa invaliditetom.

Izradu pesnica finansijski su podržali Gradska opština Palilula i donatori KreNI konferencije. U planu je, kažu u Opštini Palilula, da se postavi i pločica na kojoj će biti navedene određene karakteristike samog spomenika na Brajevoj azbuci.

Spomenik "Tri pesnice" delo je vajara Ivana Sabolića, a podignut je 1963. godine. Pesnice su visoke 13, 14 i 16 metara, a simbolizuju muškarca, ženu i dete, kao i njihov otpor prema zločinu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.