Dodela državnog novca bez kriterijuma i kontrole

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dodela državnog novca bez kriterijuma i kontrole"

Za to što ne postoji politika osmišljenog regionalnog razvoja i što u zemlji, pogotovo na jugu, ima nerazvijenih područja, odgovorna je prvo državna vlast, a zatim i lokalna vlast, smatra redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

Gostujući u emisiji "15 minuta", rekao je da je vlast odgovorna jer nije osmislila dobru strategiju regionalnog razvoja, a da odgovornost snose i donosioci odluka na lokalnom nivou.

Mislim da dosta toga mora >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da se uradi kroz kroz politiku jasnih podsticaja za investiranje, za mali biznis ili za početak biznisa, ali isključivo vezano za nerazvijena područja ili za jug i jugoistok Srbije. Ja nisam čuo sintagmu "regionalni razvoj" od ključnih donosioca odluka u Srbiji, što je veoma loše - kaže Stojanović.

Dodaje da, s druge strane, često čujemo da će doći investicije, ali ističe da osmišljena politika regionalnog razvoja sigurno ne postoji.

Krajnje je vreme, ako već nije i kasno, da se nešto bitno uradi, inače će devastirana područja biti još više ruinirana i mi ćemo imati problem. Pošli smo od problema Niša, ali moramo to da gledamo šire, moramo da vodimo računa o tom veoma jadnom stanju ekonomije u malim gradovima - navodi Stojanović.

Situaciji na jugu Srbije, kako smatra, pomogle bi konkretne mere - oslobađanje od poreza za privredne aktivnosti u devastiranim područjima kao što su Trgovište ili Bojnik, direktno ulaganje države u obnavljanje svega što je propalo, sprečavanje odliva mozgova, kako iz zemlje, tako i iz manjih gradova u Beograd i oživljavanje sela, ne kroz naseljavanje, već kroz podsticaje.

Još jednim važnim problemom koji utiče na srpsku ekonomiju smatra to što ne postoji dobra kontrola politike državne pomoći koja je, inače, loše ocenjena i u izveštaju Evropske komisije.

Kuda ide novac iz centra, kako se obavljaju ti transferi prema nerazvijenim područjima? Da li postoji neka osmišljena politika i jasni kriterijumi za pomoć nerazvijenim područjima? Mi imamo neku komisiju za kontrolu te državne pomoći koja vrlo loše radi i koja je smeštena u Ministarstvu koja upravo odobrava tu pomoć. Sami sebe kontrolišemo - ističe naš sagovornik.

Tako se, dodaje, ozbiljno narušava konkurencija na tržištu.

Zašto je teško uspeti u malom biznisu, da li treba verovati vlasti da ekomonija u Srbiji napreduje, da li treba da se radujemo otvaranju novih radnih mesta kada se iz državnog budžeta za njih plaća i po 7.000 evra i treba li se plašiti spoljnog duga Srbije koji iznosi 75 % BDP-a neke su od tema o kojima ćete čuti u emisiji "15 minuta".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.